Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Odborné články > Rafinované odvětví – jak společnosti v ropném průmyslu vydělávají peníze?

Rafinované odvětví – jak společnosti v ropném průmyslu vydělávají peníze?

31.8.2023 17:27

Ropné odvětví se dělí na segmenty upstream, midstream a downstream, které se liší v souvislosti s umístěním v dodavatelském řetězci. Článek jednotlivé segmenty popisuje a přibližuje z čeho profitují.

Zdroj: amethyststudio, pictranoosa

Od nalezení ložiska a vytěžení surové ropy přes rafinaci až po následné natankování nafty do osobního automobilu na „pumpě“ vede nepřekvapivě celkem spletitá cesta. Ropný dodavatelský řetězec je nejčastěji rozdělován na tři segmenty – upstream, midstream a downstream. Společnosti jsou potom často různě rozdrobeny mezi tyto segmenty a jejich zisk závisí na různých faktorech. Najdou se ale i giganti, kteří podnikají napříč celým dodavatelským řetězcem.

Jeden z druhů zemního plynu (tzv. naftový plyn) se, jak název napovídá, vyskytuje společně s ropou. Není proto náhoda, že ropné společnosti těží a prodávají mimo surové ropy také zemní plyn. Obecné rozdělení segmentů odpovídá trhu s ropou.

Vysvětlení pojmů „upstream“, „downstream“ a „midstream“

Termíny „upstream“ a „downstream“ souvislosti s produkcí ropy a zemního plynu odkazují na umístění společnosti v dodavatelském řetězci odvětví. Kromě těchto dvou termínů se také můžeme setkat s „midstream“ nebo „integrated“, což jsou oblasti, které celý dodavatelský řetězec buď spojují, nebo kombinují.

Upstream
Perdido Platform. Zdroj:  Photographic Services, Shell International Limited

Perdido Platform. Zdroj: Photographic Services, Shell International Limited

Divize upstream představuje tu část řetězce, kdy společnost identifikuje, extrahuje nebo produkuje surovinu. Patří do ní identifikace ložisek, vrty a získávání suroviny z podzemí. Je několik způsobů pro těžbu ropy a zemního plynu. Ve Spojených státech se náklady na těžbu značného množství zásob v minulosti snížily díky horizontálnímu vrtání a frakování (hydraulickému štěpení) v rámci břidlicové revoluce.

Společnosti zaměřující se pouze na upstream jsou také často označovány jako E&P (Exploration & Production) – průzkum a těžba. Toto odvětví zahrnuje také související služby, jako je provoz na těžebních plošinách, studie proveditelnosti, pronájem strojů a získávání dodávek chemikálií.

Samotnou těžbu mohou prostředkovat přímo specializované společnosti, které jsou označovány také jako „drilling companies“. Ty také často nabízejí celou škálu produktů a služeb, např. konstrukce vrtných plošin, tlakové systémy, čerpadla, inspekce nebo diagnostika a pozorování strojů.

Upstream společnosti jsou kupříkladu Devon Energy, EOG, Pioneer Natural Resources, Hess, Diamondback Energy nebo Occidental v rámci E&P. Příkladem drilling společností je Schlumberger, Halliburton nebo Baker Hughes.

Downstream
Zdroj: Marathon Petroleum Corporation - rafinerie

Rafinerie. Zdroj: Marathon Petroleum Corporation

Rafinace a uvádění surovin na koncový trh jsou zahrnuty do oblasti downstream. Jedná se o proces přeměny ropy a zemního plynu na hotový produkt. Kromě čištění surové ropy na různé frakce v rafinériích a dalšího zpracování na benzín či naftu sem patří i LNG (zkapalněný zemní plyn) a řada dalších zdrojů energie. Tento segment ropného dodavatelského řetězce produkuje také produkty jako je letecký benzín, nafta, syntetický kaučuk, plasty, pesticidy, léky nebo propan. Navazující odvětví pak zahrnují distribuci, provoz tankovacích stanic a různé výrobní závody.

Midstream
Midstream. Zdroj: Marathon Petroleum Corporation

Midstream. Zdroj: Marathon Petroleum Corporation

Dalším segmentem, ve kterém společnosti mohou podnikat v oblasti ropy, je přeprava. Této části dodavatelského řetězce ropného průmyslu se říká midstream. Midstream je „spojka“ mezi upstreamem a downstreamem. Společnosti působící v této oblasti se zabývají skladováním ropy a plynu a přepravou energetických produktů. Patří sem tak také potřebná infrastruktura k přepravě, jako jsou ropovody, plynovody, cisterny, železnice i lodě. Díky využití různých úrovní tlaku a teploty je také midstream využíván jako předstupeň zpracování suroviny, kde se například z kondenzátu zemního plynu (NGL) oddělují na etan, propan, isobutan.

Příkladem mohou být např. Enable Midstream Partners, Enbridge, ONEOK, Kinder Morgan, Seacor Holdings, Teekay Shipping Corp, Williams, Cheniere Energy, Kinder Morganči Western Gas Partners. Jedna z předních rafinérských společností kombinující podnikání také s distribucí a dalšími operacemi midstreamu je Phillips 66.

Společnosti podnikající v USA v oblasti energetické infrastruktury s právní formou MLP (master limited partnership) mají často na první pohled vysoký hrubý dividendový výnos. Jejich distribuce zahraničním akcionářům jsou však často zatíženy až 40% daní a od roku 2023 jsou jejich prodeje zatíženy 10% srážkovou daní z výnosu z prodeje (tj. ne ze zisku z pozice, blíže zde).

Na čem závisí ziskovost jednotlivých segmentů a které metriky sledovat?

Pro dobré pochopení oblastí je dobré si uvědomit z čeho dané segmenty profitují.

Upstream

Upstream, který vydělává na prodeji vytěžené suroviny, benefituje z vysokých cen ropy/zemního plynu. Důležitými metrikami jsou tedy realizované prodejní ceny, objem produkce, produktový mix (ropa vs zemní plyn), počty vrtů a kapitálové výdaje.

Objem produkce se obvykle v jednotlivých vrtech postupem času snižuje kvůli redukci tlaku ve vrtech a schopnost společnosti alokovat produkci na stále nové vrty je proto zásadní pro udržitelnost a růst produkce. Dalším klíčovým faktorem jsou investice do terciálních metod těžby, které jsou dražší a používá se v momentě, kdy jiné metody nestačí na udržení dostatečné produkce.

Midstream

Pro segment midstream je nejdůležitější objem. Společnosti se snaží zajišťovat vůči riziku volatilních cen komodit a vydělávají na poplatcích za přepravu a související služby určitého množství suroviny, prostřednictvím různorodých kontraktů. Nicméně relevantní může být i cena surovin, protože při nižších cenách těžařské společnosti snižují produkci.

Downstream

Downstream benefituje z marží, tedy rozdílem mezi náklady na pořízení surovin (ropy a plynu) a cenou, za které jsou schopny prodat své koncové produkty. Protože suroviny, které segment využívá nakupuje downstream od společností v segmentu upstream, mají pochopitelně odlišný obchodní model.

Když ceny ropy a plynu vzrostou, marže rafinérií a dalších downstream společností mohou klesat kvůli nedostatečně rychlé adaptaci a přenosu nákladů na zákazníky. V odvětví se sledují také odděleně marže rafinérské a petrochemické.

Další důležitou metrikou downstreamu je počet, velikost rafinérií a míra jejich využití a odstávky.

Vertikálně integrované společnosti

Ty největší těžařské společnosti, jako je kupříkladu ExxonMobil, jsou popisovány jako „integrated“, jelikož kombinují upstream s následnými operacemi se surovinou. Tyto společnosti disponují jak prostředky na nalezení a těžbu ropy, tak ropovody, plynovody, rafinériemi, petrochemickými továrnami i sítí čerpacích stanic. Jejich podnikání je v podstatě natažené na celý popisovaný dodavatelský řetězec ropného průmyslu. Díky integrovanému obchodního modelu jsou společnosti méně náchylné na změny cen komodit. Konkurenty ExxonMobilu v této kombinované oblasti odvětví jsou třeba BP, Chevron nebo Royal Dutch Shell.

ExxonMobil je nicméně současně až čtvrtou největší ropnou společností dle tržeb za třemi národními ropnými giganty jimiž jsou saudské Saudi Aramco, čínská Sinopec a PetroChina.

Klíčové termíny

V rámci výsledkových reportů se objevují v ropném odvětví specifické ukazatele, které jsou důležité pro jejich vyhodnocení. Ty nejčastěji používané vám přiblížíme:

Realizovaná cena – průměrná prodejní cena za jednotku

Barel ropy (bbl)jednotka objemu, odpovídá 42 americkým galonům (zhruba 160 litrů)

Barel ropného ekvivalentu (boe) – jednotka energie (resp. objemu těžby), odpovídá množství energie uvolněné spálením jednoho barelu ropy

Prokazatelné zásoby – zásoby, které jsou dle vládních předpisů vytěžitelné za současných podmínek (neobsahují zásoby skladované na povrchu)

Počet vrtů – Množství vrtů, kterými společnosti disponují, a dále se mohou dělit na „čisté“ a „hrubé“, což je metrika, která bere v potaz vlastněné podíly (pět 20% podílů se rovná jeden „čistý“ ).

Spread – Rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou.

Využití rafinerie (rafinery utilizaton) – Reálné využití rafinerie, jelikož jejich kapacita nebývá využita na 100 %.

Mezní náklady těžby Náklady na vytěžení dodatečné jednotky.

Cena bodu zvratu (breakeven price) – Cena za barel ropy, při kterém při jeho prodeji nevzniká zisk ani ztráta. Umožňuje porovnání mezi jednotlivými společnostmi, metodami těžby i státy.

Ukazatele zásob ropy v USA dle EIA uvádíme v rámci našeho zpravodajství a týdenní statistiku počtu aktivních vrtů zveřejňuje například společnost Baker Hughes.

 

Zdroj: Bloomberg, Federal Reserve Bank of Dallas, Investopedia, Western Midstream, Library of Congress, Visible Alpha, Nasdaq, Baker Hughes


Marek Chudoba
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,4826225,84138
USD22,8985824,16942
GBP28,5886830,17532
CHF25,0722626,46374
PLN5,663545,97786

Kompletní informace zde