Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Odborné články > Představení Deere & Company: Ikonické zeleno-žluté traktory s více než 100letou historií

Představení Deere & Company: Ikonické zeleno-žluté traktory s více než 100letou historií

29.6.2023 15:14, DE, DCO

Představení společnosti Deere & Company.

John Deere

Zaměření společnosti

Deere & Company, se sídlem v Moline, Illinois, je největším výrobcem a distributorem zemědělského vybavení na světě. Společnost také vyrábí a distribuuje stavební techniku, lesnické vybavení a komerční a spotřebitelskou trávníkovou techniku. Kromě toho poskytuje financování svým zákazníkům a prodejcům. Akcie společnosti jsou mj. součástí indexů S&P 500 a Russell 1000.

zdroj: Deere & Company

zdroj: Deere & Company

Za fiskální rok 2022, který skončil 30. října 2022, společnost reportovala celkové výnosy 52,577 mld. USD a čistý zisk 7,131 mld. USD.

Deere se zaměřuje na čtyři hlavní obchodní segmenty: výrobu a precizní zemědělství; malé zemědělství a trávníky; stavebnictví a lesnictví; a finanční služby. Prodeje produktů v roce 2022 přinesly tržby 48,952 mld. USD a provozní zisk 8,349 mld. USD. Finanční služby přinesly výnosy 3,625 mld. USD a provozní zisk 1,159 mld. USD.

Společnost aktivně rozvíjí a investuje do technologických inovací. Zaměřuje se na vývoj a implementaci pokročilých senzorů, automatizace a umělé inteligence do svých produktů.

Produktové segmenty Deere & Co.

Segment produkce a precizního zemědělství vyvíjí a dodává globální zařízení a technologická řešení pro zákazníky, kteří se zabývají rozsáhlým pěstováním obilovin, bavlny a cukrové třtiny. Hlavními produkty tohoto segmentu jsou velké a některé střední traktory, kombajny, sklízecí stroje na bavlnu a cukrovou třtinu, vybavení pro přípravu půdy, sázecí stroje, postřikovače a zařízení pro péči o plodiny.

Segment malého zemědělství a trávníků vyvíjí a dodává globální zařízení a technologická řešení pro zákazníky, kteří se zabývají chovem dobytka a pěstováním náročných plodin, stejně jako pro zákazníky v oblasti zahradnictví a komunálních služeb. Hlavními produkty tohoto segmentu jsou některé střední a malé traktory, vybavení na sklizeň sena a krmiva, vybavení pro profesionální a komerční sečení trávy, golfové hřiště a užitková vozidla.

Segment stavebnictví a lesnictví vyvíjí a dodává stroje pro zákazníky na staveništích, včetně zemních prací, lesního hospodářství a výstavby silnic. Hlavními produkty tohoto segmentu jsou pásové buldozery a nakladače, nakladače s pohonem všech čtyř kol, bagry, smykem řízené nakladače, frézy a těžební stroje na dřevo.

Segment finančních služeb se především zabývá financováním prodeje a pronájmu nových i použitých zařízení prostřednictvím prodejců John Deere. Kromě toho segment finančních služeb poskytuje velkoobchodní financování prodejcům, financuje maloobchodní revolvingové účty a nabízí prodloužené záruky na zařízení.

Výnosy Deere & Company dle segmentů

Výnosy Deere & Company dle segmentů

Provozní zisk Deere & Co. ve fiskálním roce 2022 dle segmentů

Provozní zisk Deere & Co. ve fiskálním roce 2022 dle segmentů

Zákazníci mohou nakupovat produkty společnosti prostřednictvím rozsáhlé sítě autorizovaných prodejců, distributorů a dceřiných společností po celém světě nebo přímo prostřednictvím jejich webového obchodu, který nabízí také příslušenství a další související produkty.

Tržby dle geografických regionů

Společnost rozděluje své aktivity do šesti regionů. Ve fiskálním roce 2022 pocházela více než polovina (54 %) výnosů Deere ze Spojených států. Na druhém místě stojí Latinská Amerika a za ní, na třetím místě Západní Evropa.

Výnosy Deere & Company dle regionu

Výnosy Deere & Company dle regionu

Historie a aktuální management

Američan John Deere a další průkopníci měli problémy se středozápadní lepkavou černou půdou, která se lepila na železné pluhy navržené pro písečné východní půdy. Proto v roce 1837 Deere použil kruhový ocelový pilový kotouč, aby vytvořil samočistící pluh, který se pohyboval tak rychle, že dostal přezdívku „hvízdající pluh“. V roce 1838 prodal pouze tři pluhy, ale do roku 1842 už vyráběl 25 týdně.

Deere & Co. byla založena v roce 1868. Veřejně se společnost obchoduje od roku 1912.

Společnost dnes vede výkonný ředitel John C. May II. Technologický ředitel je Jahmy J. Hindman, ředitel informačních technologií je Rajesh Kalathur a finanční ředitel je Joshua A. Jepsen.

Hospodaření

Celkové výnosy společnosti zaznamenaly mezi lety 2012 až 2022 průměrný roční růst (CAGR) o 4 %. Analytici osloveni agenturou Bloomberg očekávají, že v roce 2023 společnost dosáhne 6% růstu a v roce 2024 pak výnosy oslabí o -0,4 %.

Vývoj výnosů a očištěného zisku Deere & Company

Vývoj výnosů a očištěného zisku Deere & Company

Upravený čistý zisk společnosti rostl mezi lety 2012-2022 průměrně o 9 %. Očištěný zisk na akcii zaznamenal mezi lety průměrný růst o 11 %, kde se projevuje i vliv zpětných odkupů akcií.

Vývoj zisku na akcii Deere & Company

Vývoj zisku na akcii Deere & Company

Na rok 2023 odhadují analytici dle Bloombergu růst zisku na akcii o 39 %, v roce 2024 o 0,7 %.

Na konci 3Q fiskálního roku 2023 měly provozní divize společnosti (tj. bez zahrnutí finančních služeb) k 30. 4. 2023 dluh 9,07 mld. USD a hotovost 3,60 mld. USD. Čistý dluh tak činil 5,46 mld. USD.

Čisté zadlužení vztažené k očištěnému hrubému provoznímu zisku EBITDA za posledních 12 měsíců ve výši 15,39 mld. USD tak činilo 0,35násobek.

Dividendy, zpětný odkup a emise nových akcií

Deere & Co. pravidelně vyplácí dividendy od roku 1977. Na konci fiskálního roku 2012 měla společnost emitováno 387,81 mil. akcií, na konci fiskálního roku 2022 již jen 298,77 mil. akcií. To představuje pokles o 23 % s tím, že většina poklesu proběhla do konce roku 2015.

V průběhu fiskálního roku 2022 vyplatila dividendy v objemu 1,313 mld. USD a realizovala zpětný odkup akcií za 3,597 mld. USD.

Akcionářská struktura

Nejvýznamnější akcionáři dle Bloombergu ke 29. 6. 2023 jsou Cascade Investment (8,08 %), Vanguard Group (7,54 %), BlackRock (6,47 %), JPMorgan Chase & Co. (4,46 %), State Street Corp (3,57 %), Wellington Managment Group (1,78 %), Bank of America Corp (1,72 %), Morgan Stanley (1,65 %), Geode Capital Managment (1,64 %) a Janus Henderson Group (1,54 %).

Institucionální investoři podle Bloombergu drží okolo 84,92 % akcií společnosti. Manažeři drží 0,18 %.

Ocenění společnosti Deere & Company

Tržní kapitalizace společnosti činí 118,80 mld. USD k 28. 6. 2023. Jedná se o 67. nejhodnotnější americkou firmu dle tržní kapitalizace. Hodnota celého podniku (anglicky enterprise value, EV) činí 124,37 mld. USD a to včetně čistého dluhu nefinančních divizí 5,46 mld. USD a minoritních podílů 106 mil. USD.

Z pohledu násobku EV/EBITDA se akcie obchodují při 8,1násobku EBITDA za posledních 12 měsíců, respektive 9,4násobku oproti očekávanému zisku EBITDA za fiskální rok 2023 (13,19 mld. USD).

Při poslední ceně 405,20 USD ukazatel P/E dosahuje 13,6násobek vůči zisku na akcii 29,75 USD za posledních 12 měsíců, respektive 12,7násobek vzhledem k očekávaným 31,84 USD za fiskální rok 2023.

Analytické doporučení

Společnost podle databáze terminálu Bloomberg pokrývá 30 analytiků k 29. 6. 2023, z toho: 20 s doporučením „buy“, 9 s doporučením „hold“ a 1 s doporučením „sell“.

Průměrná analytická cena dle Bloombergu činí 439,71 USD, což by mělo nabízet 8,5% výnos oproti poslední závěrečné ceně 405,20 USD.

Nejvýše nastavenou cílovou cenu má analytik Jamie Cook z Credit Suisse na 560 USD s doporučením „outperform“. Naopak nejnižší cílovou cenu 305 USD nastavil Robert Czerwensky z DZ Bank AG Research s doporučením „sell“.

Přehled cílových cen vybraných analytiků na akcie Deere & Company

Přehled cílových cen vybraných analytiků na akcie Deere & Company

Pohled analytiků

Analytici Wells Fargo v aktualizaci analýzy z května 2023 uvedli: „Z našeho pohledu Deere pokračuje v odlišování se od zbytku námi analyzovaných strojních firem, pokud jde o přijímání sekulárních trendů v oblasti technologií a udržitelnosti. Strategie „LEAP Ambitions“ zdůrazňuje vyvíjející se obchodní model společnosti, který by měl podpořit vyšší marže a větší podíl opakujících se výnosů. To by mělo snížit jeho závislost na prodejích strojů (tj. učinit ho méně cyklickým). Očekáváme, že podporou i nadále bude silný ESG narativ.“

Analýza Wells Fargo pracuje s doporučením „overweight“ a cílovou cenou 490 USD, která je založena na 15násobku P/E vůči jejich odhadu zisku 32,5 USD na akcii za rok 2023.

Oddělení výzkumu Deutsche Bank v květnu 2023 uvedlo, že po aktualizaci jejich modelu klesá jejich cílová cena o 11 % na 392 USD (na základě 12násobku odhadu zisku na akcii na nejbližších 12 měsíců). Násobek snížili s 13násobku s ohledem na stále silnější přesvědčení, že zisky společnosti Deere & Co. se blíží cyklickému vrcholu. S omezeným potenciálem růstu vůči ceně akcií tak potvrdili doporučení na stupni „hold“.

Jako potenciál vidí nadále silnou poptávku zemědělského sektoru v Severní Americe a strukturálně vyšší ocenění ve srovnání s minulým cyklem díky přínosu precizního zemědělství. Rizika vidí v poklesu cen zemědělských cen, zvýšené konkurenci a cyklickém snížení marží.

Analytici J.P. Morgan ve své investiční tezi s investičním stupněm „neutral“ z května 2023 uvedli: „Nezpracované zakázky zůstávají zvýšené díky početným objednávkám a pokračujícím omezením na straně nabídky. Ziskovost zemědělců nadále podporuje tuto situaci (i přes rostoucí náklady na vstupy), a proto si udržujeme optimistický názor na prodej zemědělského vybavení v průběhu fiskálního roku 2023. Nicméně až se zmírní problémy v dodavatelském řetězci, nezpracované zakázky budou dodány a skladové zásoby napříč řetězcem se vrátí na zdravější úroveň, předpokládáme jen omezený cyklický růst na nejvýnosnějším trhu velkého zemědělství ve Spojených státech. Celkově hodnotíme riziko a odměnu při současné valuaci jako vyvážené. Naše cílová cena na prosinec 2023 ve výši 390 USD odráží přibližně 11násobek našeho odhadu zisku na akcii pro fiskální rok 2024.“

Akcie Deere & Company na trzích

Deere & Company má jednu třídu akcií s kódem ISIN US2441991054. Pod tickerem DE se obchodují primárně na americké burze New York Stock Exchange (NYSE). Prostřednictvím Fio banky je lze obchodovat ještě na německém trhu Xetra, kde mají ticker DCO.

Sledujte nás na Twitteru

V nejbližší době se můžete těšit na další články o významných amerických společnostech, sledujte proto náš twitterový účet @Fio_investice.

Zdroj: Deere & Company, Bloomberg, Wells Fargo, Deutsche Bank, J.P. Morgan


Adam Žůrek
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,3386225,68938
USD22,5852723,83873
GBP28,3561329,92987
CHF24,9092826,29172
PLN5,652545,96626

Kompletní informace zde