Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Odborné články > Jaký je přístup Warrena Buffetta ke zpětnému odkupu, ETF a proč Berkshire drží tolik hotovosti?

Jaký je přístup Warrena Buffetta ke zpětnému odkupu, ETF a proč Berkshire drží tolik hotovosti?

2.1.2020 15:18, BRK.A, BRK B

Warren Buffett a Charlie Munger o zpětném odkupu akcií, hotovosti, ETF, akciových tipech a budoucnosti konglomerátu.

Pohled na halu s desetitisíci investorů před začátkem valné hromady Berkshire Hathaway

Pohled na halu s desetitisíci investorů před začátkem valné hromady Berkshire Hathaway

prvním díle našeho seriálu o Berkshire Hathaway jsme si konglomerát stručně představili se zajímavostmi z valné hromady, ve druhém jsme se podívali na jeho historii a unikátní kulturu. Dnešní díl se bude zabývat přístupem k hotovosti a zpětnému odkupu akcií. Podíváme se také, kdo by mohl převzít vedení po Warrenu Buffettovi, kterému je 89 let, a Charlie Mungerovi, který včera oslavil 96. narozeniny.

Zpětný odkup akcií: Buffett si přeje, aby se Berkshire Hathaway obchodovala blízko vnitřní hodnoty

Řada dotazů zaslaných novinářům se týkala zpětného odkupu akcií Berkshire Hathaway, a tak byl akciový buyback vlastně prvním tématem valné hromady. Buffett zopakoval svůj již dříve známý postoj, že Berkshire Hathaway ke zpětným odkupům přistupuje odlišně oproti většině ostatních firem, které obvykle oznámí celkový objem odkoupených akcií. Berkshire oproti tomu odkupuje akcie pouze tehdy, pokud jejich aktuální cena je „níže oproti našemu konzervativnímu odhadu“.

„Klidně by mohla nastat období, kdybychom na naše akcie vynaložili značné částky, pokud bychom si mysleli, že se prodávají, dejme tomu, o 25 až 30 % níže oproti jejich hodnotě a neměli bychom nic lepšího,“ uvedl Buffett.

Charlie Munger je dlouholetým zástupcem Warrena Buffetta, žertovná cedule tak vybízí investory, aby do čela společnosti tentokrát zvolili jeho: jako staršího a tedy i zkušenějšího

Charlie Munger je dlouholetým zástupcem Warrena Buffetta, žertovná cedule tak vybízí investory, aby do čela společnosti tentokrát zvolili jeho: jako staršího a tedy i zkušenějšího

„Předpovídám, že náš zpětný odkup akcií bude trochu rozsáhlejší,“ doplnil se smíchem Munger.

Společnost zpětný odkup akcií navýšila již během 1Q, kdy nakoupila akcie za 1,7 mld. USD, což převyšuje částku 1,3 mld. USD, kterou na zpětný odkup akcií vynaložila během celého roku 2018. (Ve 2Q 2019 však zpětný odkup činil jen 440 mil. USD, ačkoliv např. analytici britské banky Barclays očekávali, že dosáhne podobné výše jako v 1Q. Ve 3Q potom 700 mil. USD).

Konglomerát má stále značkou palební sílu, když na konci 1Q disponoval hotovostí přes 114 mld. USD (a na konci 3Q tato suma vzrostla na 128 mld. USD), což koneckonců potvrdila i nedávná investice do Occidental Petroleum ve výši 10 mld. USD, která by měla pomoci Occidentalu financovat akvizici společnosti Anadarko.

„Nechceme, aby byly akcie [Berkshire Hathaway] výrazně nadhodnocené nebo výrazně podhodnocené,“ řekl Buffett v odpovědi na další otázku týkající se zpětného odkupu akcií a dodal: „Jsme zřejmě unikátní v tom, že nechceme, aby se naše akcie obchodovaly výrazně nadhodnocené, ale nechceme to. Nechci, aby se naše akcie obchodovaly za dvojnásobek jejich hodnoty, protože bych tak zklamal lidi, víte. Není žádná magická formule, aby přiblížila hodnotu akcií jejich ceně, pokud se obchodují příliš vysoko.“

„V ideálním případě bychom si přáli, aby se akcie [Berkshire] obchodovaly v pásmu, které víceméně odpovídá jejich vnitřní hodnotě. Nijak netoužíme po tom je nějak vychvalovat nebo naopak stlačovat dolů, abychom je koupili levně. Ale povaha trhu je taková, že věci přeceňuje a podceňuje. A pokud budou [naše akcie] podceněné, využijeme toho,“ dodal.

Volnou hotovost si Berkshire chystá na velké příležitosti, a tak neinvestuje do ETF

Nebylo by lepší, kdyby místo amerických pokladničních poukázek konglomerát svou volnou hotovost investoval do ETF fondu následujícího index S&P 500, zeptal se jeden akcionář, jak jinak Warren Buffett radí?

Warren Buffett si jako kluk vydělával roznáškou novin, hod jimi si tak můžou vyzkoušet i návštěvníci valné hromady u stánku dceřiného výrobce modulových domů Clayton

Warren Buffett si jako kluk vydělával roznáškou novin, hod jimi si tak můžou vyzkoušet i návštěvníci valné hromady u stánku dceřiného výrobce modulových domů Clayton

Podle Buffetta se jedná o racionální postřeh a přístup, který dává smysl především u malého objemu prostředků, ale mohl by dávat smysl i u velkého a mohl by se pro něj rozhodnout jeho nástupce v čele Berkshire Hathaway. Ovšem u větších objemů hrozí problém s likviditou.

„Jak víte, před týdnem jsme investovali 10 mld. USD a mohla by nastat i situace, kdy bychom mohli realizovat investice ve výši sta miliard velmi, velmi rychle. A za takových podmínek by nám kapitál vynášel mnohem více oproti indexovým fondům,“ poukázal Buffett s tím, že pokud by do pasivních ETF investovali třeba v roce 2007, neměli by takovou flexibilitu v následujících letech.

„Fungujeme za předpokladu, že se objeví situace, při kterých budeme moci náš kapitál investovat. Pravděpodobně budou přicházet ve shlucích a v době, kdy se alokovat kapitál budou ostatní zdráhat,“ dodal.

"Investice do sebe je ta nejlepší," říká Warren Buffett na plakátu dceřiného výrobce barev Benjamin Moore

"Investice do sebe je ta nejlepší," říká Warren Buffett na plakátu dceřiného výrobce barev Benjamin Moore

Charlie Munger připomněl případ Harvardu, který veškerou dostupnou hotovost včetně předplaceného školného vrazil do trhu v nejhorší možný moment, vytvořil si závazky vůči privátním fondům a další dva, tři roky trpěl v naprosté agonii.

„Máme rádi hodně hotovosti, abychom byli schopni fungovat rychle a ve velkém měřítku,“ řekl Buffett, „a víme, že takové příležitosti nebudou nastávat často.“

„Měli byste opravdu rozumět, že v Berkshire řídíme naše podnikání tak, abychom sloužili akcionářům, kteří mají většinu svého jmění v našich akciích,“ uvedl s tím, že konglomerát má důvěru milionů akcionářů, kterým nechce ztratit peníze.

Jak Buffett vidí budoucí výkonnost Berkshire Hathaway v porovnání s indexem S&P 500?

„Pokud by od tohoto momentu nastal velmi silný býčí trh, pravděpodobně bychom v tom období zaostali [za indexem S&P 500]. Pokud bude trh v dalších 5 až 10 letech na stejné nebo nižší úrovni, pravděpodobně bychom ho překonali,“ odpověděl Buffett na otázku ohledně srovnání s indexem S&P 500.

Výkonnost akcií Berkshire Hathaway v porovnání s indexem S&P 500 (kladné hodnoty značí lepší výsledek Berkshire, záporné lepší výsledky indexu)

Výkonnost akcií Berkshire Hathaway v porovnání s indexem S&P 500 (kladné hodnoty značí lepší výsledek Berkshire, záporné lepší výsledky indexu)

Kdo povede Berkshire po Buffettovi s Mungerem?

Vzhledem k tomu, že Buffettovi je 88 let a Mungerovi 95 let, je otázka následovnictví poměrně na místě. Nejčastěji se skloňují jména 68letého Ajita Jaina, zodpovídajícího za oblast pojišťovnictví, a 57letého Grega Abela, který zodpovídá za ostatní podniky konglomerátu a řídí energetickou divizi. Oba byli v roce 2018 povýšení do pozice místopředsedů rady ředitelů, což je i pozice Charlieho Mungera. Jeden z akcionářů se proto v úvodu valné hromady zeptal, zda se někdy objeví po boku Buffetta a Mungera na pódiu.

„To je pravděpodobně docela dobrý nápad,“ odpověděl Buffett s tím, že Abel a Jain jsou přítomni a k dispozici akcionářům. Na další dotazy týkající se oblastí v jejich kompetenci proto odpovídali sami z první řady publika.

Warren Buffett byl tohodne poněkud gumový

Warren Buffett byl toho dne poněkud gumový

Buffett se nechce dělit o akciové tipy, ani vystavit své portfolio manažery záři reflektorů

Odlišný přístup však Buffett uplatnil ve vztahu k čelním portfolio manažerům Tedu Weschlerovi a Toddu Combsovi. Podle něj není v zájmu Berkshire, aby odpovídali na dotazy týkající se akcií v jejich portfoliu. Řekl, že si ani není jistý, jestli na valné hromadě vůbec jsou.

Velmi je však chválil, řekl, že dosahují vyšší výkonnosti než on, a uvedl, že jejich přínos pro Berkshire je i v dalších oblastech – jako příklady uvedl Combsovo angažmá ve zdravotní iniciativě (na které Berkshire spolupracuje s J.P. Morgan a Amazonem s cílem vylepšit americký zdravotní systém) a Weschlerovu práci na stabilizaci kanadské finanční společnosti Home Capital Group.

„Jsme na tom nesmírně lépe díky tomu, že jsou s námi,“ řekl Buffett.

Celkově Buffett není nadšený, že vůbec musí zveřejňovat své portfolio, protože to zdražuje navyšování pozic.

„Nepodnikáme v oblasti poskytování informací o investicích. Prozradíme, co prozradit musíme. Ale jinak bychom si mohli založit poradenskou společnost a pravděpodobně bychom vydělali hodně peněz, ale neudělali jsme to. A jen tak zdarma nerozdáváme, co patří našim akcionářům,“ odpověděl Buffett na jiný dotaz ohledně největších pozic na zahraničních trzích, které Berkshire zveřejňovat nemusí.

„Nezveřejňujeme informace o našem podnikání, pokud to po nás nežádá zákon,“ zakončil poněkud podrážděně odpověď.

Buffettologie 101

Co měl být původně krátký článek s postřehy z valné hromady Berkshire Hathaway, se nakonec rozrostlo na čtyřdílný seriál o Berkshire Hathaway.

V příštím díle se podíváme na konkrétní investice - třeba do Amazonu, Kraft Heinz a dalších. Sledujte proto náš účet @Fio_investice na Twitteru, ať vám nic neuteče a třeba se objeví i nějaké to tričko.

Série článků o Berkshire Hathaway
Díl:Téma:
1. Valná hromada Berkshire Hathaway 2019 pohledem českého investora
2. Kultura Berkshire Hathaway: Jak unikátní přístup dělá z konglomerátu "stroj na úročení peněz"
3. Jaký je přístup Warrena Buffetta ke zpětnému odkupu, ETF a proč Berkshire drží tolik hotovosti?
4. Proč Bill Ackman věří akciím Berkshire Hathaway? (1. část)
5. Proč Bill Ackman věří akciím Berkshire Hathaway? (2. část)


Jan Tománek
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,4928425,85216
USD22,8586824,12732
GBP28,5507330,13527
CHF25,0177726,40623
PLN5,662715,97699

Kompletní informace zde