Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Odborné články > Jak (z)bohatnout díky akciím: Spořit nestačí

Jak (z)bohatnout díky akciím: Spořit nestačí

13.7.2019 18:46

Nový průvodce světem investování: Proč investovat a jak?

Spořit nestačí

Investování je důležité pro udržení životní úrovně

Pokud si chceme na stará kolena udržet životní standard, není zbytí a musíme si během života dávat peníze stranou, protože ať už naše důchody budou vypadat jakkoliv, pravděpodobně budou nižší než náš příjem z práce. Máme však na výběr, co s penězi uděláme. Klidně si je můžeme dávat pod matraci, tam však pro nás nebudou pracovat, zatímco my na ní spíme.

Spořicí účty se dnes vzhledem k měnové politice centrálních bank hodí spíše jen k odkládání peněz stranou z běžného účtu a jejich funkci přebírají produkty se státní podporou. Úroky spořicích účtů zaostávají za inflací, ani zde se tak rozmnožení peněz nedočkáme.

Teprve díky investování máme šanci nejen udržet hodnotu našich prostředků navzdory inflaci, ale dokonce je i zhodnotit. Zároveň však podstupujeme riziko poklesu hodnoty investice či její úplnou ztrátu.

Není výnosu bez rizika

Potenciální výnos roste s rizikovostí investice a naopak. Nejbezpečnější a zároveň nejméně výnosnou investicí jsou státní dluhopisy, následované firemními dluhopisy a akciemi.

U všech těchto druhů investic však velmi záleží na finančním zdraví daného subjektu – dluhopisy Německa s přebytkovým rozpočtem se budou obchodovat s nižším výnosem než dluhopisy jižních zemí eurozóny s deficitním rozpočtem, protože půjčit Německu je méně rizikové. Stejné to je i u společností – díky dobré finanční kondici si může silná firma půjčit levněji a slabá firma s vyšším rizikem bankrotu musí investory lákat vyšším výnosem, respektive úrokem.

Vzhledem k měnové politice centrálních bank v rozvinutém světě si nyní státy a firmy můžou půjčovat velmi levně. Je proto varovným signálem, pokud firma nabízí dluhopisy s výnosem, který přesahuje nižší jednotky procent ročně. Investice do dluhopisu takové společnosti rozhodně není bez rizika, ani srovnatelná se spořicím účtem, jak se vám její prodejce může snažit namluvit. Bohužel se na českém trhu podobné nabídky v poslední době objevují. Nemyslím si, že by obecně byly dluhopisy špatnou investicí, pokud investor rozumí jejím rizikům. V současné době jsou však české banky plné peněz a s radostí firmám půjčují. Je proto otázka, proč po podobné supervýhodné nabídce raději nesáhla banka, institucionální investoři řízené profesionály či některý z finančních dravců a proč se objevuje v internetových reklamách.

Jakým způsobem se firmy financují, respektive jak do nich můžeme investovat?

Firmy mají dva hlavní zdroje financování – vlastní kapitál, který do společnosti vložili vlastníci, a cizí kapitál, který má společnost půjčený od banky či držitelů dluhopisů. Mezi vlastním a cizím kapitálem je několik klíčových rozdílů, které se odráží na jejich rizikovosti a výnosu.

Cizí kapitál musí společnost vždy vrátit – v principu se jedná o klasickou půjčku, kterou všichni známe, dluhopis je pouze jednou z jejích forem. Společnost se s věřitelem v principu dohodne na délce půjčky a úroku. Splátky musí vždy hradit a pokud to nezvládne, zbankrotuje a ze zbylého majetku společnosti se nejdříve hojí věřitelé. I v případě krachu společnosti tak dostanou alespoň část investice zpět.

Pokud se společnosti daří lépe, splácí stále stejně – je tedy omezen i výnos takové investice.

Vlastní kapitál oproti tomu společnosti její vlastníci svěřují po celou dobu trvání její existence, ukončit investici můžou pouze prodejem podílu či akcií společnosti jiným investorům. Oproti dluhopisům má investice do akcií společnosti potenciálně neomezený výnos – pokud se společnosti bude dařit, může její akcie prodat za výrazně vyšší částku.

Vyšší je také riziko investice do akcií – pokud společnost zkrachuje, mezi akcionáře se budou prostředky rozdělovat až poté, co budou uspokojeny pohledávky věřitelů. Riziko investice do akcií je omezené 100 % investované částky. Ovšem právě potenciál neomezeného růstu je to, co investory k investicím do akcií láká. Právě investování do akcií se budeme dále nejvíce věnovat.

Seriál článků o investování

V našem seriálu bychom vás rádi provedli světem investování od individuálního po kolektivní a ukázali, na jaké oblasti je dobré se zaměřit a na co si dát pozor. V dalším dílu se podíváme, jak důležité je reinvestování a v čem spočívá kouzlo složeného úročení. Sledujte proto náš twitterový účet @Fio_investice, ať vám další díl neuteče.

Seriál "Jak (z)bohatnout díky akciím"
Díl:Téma:
1. Spořit nestačí
2. Objevte kouzlo reinvestování
3. Od podílových fondů po individuální investování (I)
4. Od podílových fondů po individuální investování (II)


Jan Tománek
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5711625,93484
USD23,0552324,33477
GBP28,7049530,29805
CHF25,3009126,70509
PLN5,682125,99748

Kompletní informace zde