Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Odborné články > Varování z IMF: Procyklická fiskální politika bude nadále zhoršovat deficit běžného účtu USA

Varování z IMF: Procyklická fiskální politika bude nadále zhoršovat deficit běžného účtu USA

25.7.2018 17:47

Ve svém každoročním reportu sumarizujícím vývoj globálních nerovnováh upozorňuje IMF mimo jiné na nebezpečí expanzivní fiskální politiky D. Trumpa, která může nadále prohlubovat deficit běžného účtu platební bilance Spojených států.

 

Spojené státy hlavním zdrojem globálních nerovnováh běžného účtu platební bilance

Mezinárodní měnový fond (IMF) ve své každoroční zprávě hodnotící globální nerovnováhy upozorňuje na fakt, že Spojené státy nadále zvětšují svůj podíl na celkové globální nerovnováze běžných účtů platebních bilancí. IMF navíc dodává, že administrativou Donalda Trumpa zaváděná fiskální opatření povedou v příštích letech k dalšímu prohlubování deficitu běžného účtu platební bilance USA.

Vedoucí postavení USA se nadále upevňuje

V současné chvíli činí deficit běžného účtu platební bilance Spojených států 466 miliard amerických dolarů. USA tak nadále zvětšuje svoje dominantní postavení, co se lídra v oblasti nerovnováhy běžného účtu platební bilance týče. V roce 2017 byly Spojené státy podle reportu IMF zodpovědné za 43 % veškerého globálního deficitu běžných účtů, zatímco v roce 2016 obsadily nelichotivou první příčku se 39 %. IMF v nejnovějším reportu upozorňuje na nebezpečí procyklické fiskální politiky v USA, které může nerovnováhu běžného účtu platební bilance největší ekonomiky světa v budoucích letech nadále rozšiřovat.

Salda běžného účtu platební bilance jednotlivých zemí; Zdroj: IMF

Procyklická fiskální politika D. Trumpa bude nadále působit ve směru nerovnováh

Report IMF zveřejňuje právě ve chvílích, kdy Donald Trump plní své předvolební sliby a snaží se působit na veřejnost jako bojovník proti deficitu běžného účtu. Avšak zatímco na jedné straně se prezidentova administrativa snaží působit, že jí deficit velmi vadí a zavádí celní opatření na dovoz zboží do USA, na straně druhé se prezentuje expanzivní fiskální politikou v čase hospodářské konjuktury. V minulém týdnu Trumpova administrativa informovala, že očekává roční deficit státního rozpočtu přibližně o 100 miliard dolarů větší, než jaký projektovaly předchozí odhady, a to na horizontu nejbližších tří let. Na zmiňovaném horizontu by se tak celkový deficit státního rozpočtu měl dostat již nad 1000 miliard dolarů. Takto uvolněná fiskální politika federální vlády tak bude naopak tlačit na zvýšení importu do USA a nadále tak vytvářet podmínky pro rozšiřování nerovnováhy běžného účtu.

IMF z hrozby dalšího prohlubování deficitu vyvozuje možnost pro následnou eskalaci nepříznivých obchodních vztahů mezi světovými velmocemi. Podle mezinárodní organizace může pokračující nerovnováha eventuálně vést k „ostrým a disruptivním přizpůsobením směnných kurzů a cen aktiv“.

Vývoj globálních nerovnováh

Report IMF ukazuje, že dnešní globální nerovnováhy vypadají výrazně odlišně od těch, které byly aktuální v letech před poslední finanční krizí a v letech blízkých po krizi. Zpráva například ukazuje, za zatímco v roce 2013 činily globální nerovnováhy běžného účtu platební bilance 6 % celosvětového hrubého domácího produktu, v roce 2017 to byly již „jen“ 3 %.

Změnila se také struktura nerovnováh. Od roku 2013 se přebytky a deficity běžných účtů začaly o mnoho výrazněji akumulovat zejména ve vyspělých ekonomikách. V roce 2017 bylo 75 % všech přebytků ve vyspělých ekonomikách. V roce 2014 to přitom bylo pouze 56 %. Stejný trend lze pozorovat i u globálního deficitu běžného účtu, za kterým v roce 2017 stály ze 63 % vyspělé státy. V roce 2014 šlo na vrub vyspělých ekonomik 58 % globálních deficitů běžného účtu. 

Čína přebytek běžného účtu zmenšuje

Velcí „tahouni“ nerovnováh z minulosti - v čele s Čínou a státy exportujícími ropu - v posledních letech přebytky běžného účtu soustavně zmenšují. Čína v roce 2017 vykázala přebytek běžného účtu platební bilance ve výši 165 miliard dolarů, což je 47 miliard dolarů méně, než v roce 2016. V roce 2015 činil přebytek běžného účtu dokonce 304 miliard dolarů. O tom, že se jedná o dlouhodobější trend, jasně vypovídá i srovnání přebytku běžného účtu relativně k HDP Číny v letech 2007 a 2017. Před dekádou činil přebytek běžného účtu platební bilance vůči velikosti čínské ekonomiky 10 %. V roce 2017 to bylo již jen 1,4 %. V posledních deseti letech tak rostoucí importní aktivita a větší míra zahraničních investic v Číně s apreciujícím jüanem přibližují čínský běžný účet k rovnováze.

Největší přebytky generuje Německo a Japonsko

Samo americké ministerstvo financí přitom vyvíjí na IMF tlak, aby věnoval více pozornosti globálním obchodním nerovnováhám. Naposledy urgoval v dubnu IMF ministr financí Steven Mnuchin, podle kterého by přebytkové země měly vynaložit vícero úsilí ohledně řešení globálních nerovnováh. Zatímco Čína přebytek běžného účtu v čase zmenšuje, přesouvá se vytváření tlaku zejména na Evropskou unii (zejména Německo) a Japonsko, které generují v absolutním vyjádření největší přebytky běžného účtu. V případě Německa se v roce 2017 jednalo v přepočtu o 296 miliard dolarů, Japonsko vygenerovalo 196 miliard dolarů. Těmto státům ve výši absolutního přebytku posléze sekundují vyjma Číny například také Holandsko, Jižní Korea, Singapur, Tchaj - wan či Švýcarsko. Na opačné straně se kromě USA nachází Velká Británie, Argentina či Turecko.

 

Zdroj: IMF


František Mašek
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde