Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Pražská burza spouští trh START, v květnu na něj vstoupí tři firmy

Pražská burza spouští trh START, v květnu na něj vstoupí tři firmy

27.4.2018 10:23, BAAPRAPM, BAAFILLA

Burza cenných papírů Praha otevírá trh START pro malé a střední firmy. V květnu na něj vstoupí výrobce bot Prabos, vláken pro 3D tiskárny Fillamentum a bezpilotních letadel Primoco.

Pražská burza Start

Pražská burza v říjnu oznámila vznik nového trhu START, který se zaměřuje na malé a střední firmy. Nyní se přiblížil vstup prvních tří firem, uvádíme proto základní informace.

Jaké výhody firmám START nabízí?

START je určen pro firmy s hodnotou mezi 1 až 80 mil. EUR. Výhodou pro firmy je menší nákladnost a administrativní náročnost oproti vstupu na hlavní trh.

„Regulované trhy jsou pro menší firmy prakticky nedostupné. Důvodem je přemíra administrativy vyžadovaná regulací, která ve svém důsledku zvyšuje celkové náklady na vstup na burzu. Odstranění nebo alespoň částečná eliminace těchto bariér byla pro nás zásadní při přípravě trhu START“, říká Petr Koblic, generální ředitel Burzy cenných papírů Praha.

Pro jaké investory je START určen?

„START se zaměřuje zejména na profesionální investory, kteří se chtějí stát partnery úspěšných společností nabízených na trhu a chtějí v takových společnostech dosáhnout významných podílů nebo úplné kontroly,“ uvádí BCPP v popisu trhu.

Cílové investorské skupině jsou přizpůsobené i podmínky, které BCPP pro obchodování stanovila. Minimální investice činí přibližně 0,5 mil. Kč a je doporučena investorům s vysokou tolerancí k riziku.

Trh start je určen pro zkušené investory s vysokou tolerancí k riziku

Trh start je určen pro zkušené investory s vysokou tolerancí k riziku

Jak se bude na trhu START obchodovat?

Na trhu START se bude obchodovat pouze čtyřikrát ročně formou tzv. START days, na kterých bude probíhat aukce. Těm bude předcházet prezentace stávajících i nově vstupujících společností.

První obchodní den byl určen na 15. května 2018.

V nejbližších dnech chystáme články o jednotlivých společnostech, které se na trh START chystají, sledujte proto náš twitterový účet @Fio_investice.

Zdroj: Burza cenných papírů Praha


Jan Tománek, Fio banka, a.s.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5862525,95075
USD23,1301524,41385
GBP28,7866930,38431
CHF25,3262126,73179
PLN5,642425,95558

Kompletní informace zde