Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > O nás > Média > Aktuality > Datovku ovládnete nejlépe s Fio bankovní identitou

Datovku ovládnete nejlépe s Fio bankovní identitou

28.3.2023 09:00

Podnikáte, nebo řešíte agendu za SVJ či spolek a máte nově zřízenou povinnou datovou schránku? Nebo marně vzpomínáte na přístupové údaje k již dříve zřízené? Potom pro vás máme pár tipů, jak k datové schránce přistupovat a využít ji co nejpohodlněji a nejefektivněji.

Datová schránka je praktický nástroj, který umožňuje lidem a firmám zadarmo snadno odkudkoliv komunikovat s úřady, a to zabezpečeným způsobem. Od tohoto roku je povinná pro všechny podnikatele a nepodnikající právnické osoby, podle plánu ji do konce března má Ministerstvo vnitra zřídit živnostníkům, zájmovým spolkům, společenstvím vlastníků jednotek (SVJ), nadacím nebo obecně prospěšným společnostem.

Z datových schránek mají lidé často neoprávněné obavy. Pojďme se tedy podívat na to, jak si práci s nimi co nejvíce usnadnit.

1.    Přidejte si schránku do Portálu občana
K datové schránce můžete takto přistupovat prostřednictvím portálu datových schránek, nebo prostřednictvím Portálu občana (návod najdete níže). Portál občana vám přitom nabízí množství výhod navíc.

2.    Přihlašujte se přes Bank iD
Přihlašování je nejjednodušší pomocí bankovní identity. Nemusíte se učit nové přihlašovací údaje (heslo ani uživatelské jméno), použijete jen ty, které už máte a znáte – prostě ty, kterými se přihlašujete do internetového bankovnictví. Nezáleží na tom, kolik datových schránek máte - s Bank iD máte jedny přihlašovací údaje ke všem.

3.    Nastavte si notifikace
Aby vám žádná datová zpráva neunikla, můžete si nechat zasílat upozornění na příchozí zprávy, a to opět i z Portálu občana. Narozdíl od upozornění z portálu datových schránek jsou v Portálu občana zdarma SMS notifikace. Aktivujte si je v sekci Nastavení, v položce Kontaktní údaje. Nejdříve si musíte nastavit a ověřit e-mail nebo telefon, na který vám budou upozornění chodit.

4.    Archivujte zdarma
Pokud si přidáte svou datovou schránku do Portálu občana, umožní vám používat základní služby datové schránky, jako je přijímání, odesílání a také archivace datových zpráv. Archivace je důležitá, pokud chcete pracovat s datovými zprávami i po 90 dnech od jejich doručení (poté jsou jinak dle zákona vymazány). Další možností je placená služba Datový trezor.

5.    Mějte vše na jednom místě
Možnost propojení datové schránky s Portálem občana má tu výhodu, že můžete řešit datové schránky na jednom místě společně s další agendou. Také můžete mít pohromadě všechny schránky, které máte – jde o velké zjednodušení pro případ, že máte např. schránku fyzické osoby (pro osobní účely) i datovou schránku podnikající fyzické osoby.


Daně už jen elektronicky

Jste živnostník? Se zřízením datové schránky musíte nově podávat daňové přiznání elektronicky. Tím ovšem není míněna komunikace výhradně datovou schránkou, můžete podat daňové přiznání na portálu Moje daně, například s použitím bankovní identity. Výhodou je prodloužená lhůta pro podání daňového přiznání elektronicky, oproti "papírovému" je delší o měsíc. Nadále za vás samozřejmě může přiznání podávat daňový poradce.


Jak propojit datovku s Portálem občana

Klikněte na tlačítko Připojit nově vytvořenou schránku (případně na Přidat datovou schránku na domovské stránce), která vás navede na portál datových schránek. Zde vyberte svoji schránku a potvrďte její přidání. V Portálu občana pak najdete nově připojenou schránku v záložce Datové schránky.




Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,4928425,85216
USD22,8586824,12732
GBP28,5507330,13527
CHF25,0177726,40623
PLN5,662715,97699

Kompletní informace zde