Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Americký senátor žádá prověření prodeje muniční divize Vista Outdoor české CSG

Americký senátor žádá prověření prodeje muniční divize Vista Outdoor české CSG

26.1.2024 14:23, VSTO, BAACZGCE, BDHCZEGR

Americký senátor James Vance požaduje u americké ministryně financí prověřit prodej Sporting Products společnosti Vista Outdoor české Czechoslovak Group. Dle senátora je transakce bezpečnostním rizikem pro Spojené státy.

Senátor James David Vance, jež předsedá výboru pro zahraniční investice, se v dopise obrátil na ministryni financí Janet Yellen k prověření prodeje Sporting products společnosti Vista Outdoor české Czechoslovak Group (CSG). Dle senátora je transakce bezpečnostním rizikem pro USA. Důvodem jsou dle senátora údajné úzké vazby CSG s okolím Vladimira Putina a porušení embarga na prodej zbraní do Ázerbájdžánu.

Společnost CSG dle novinky.cz ve svém obecném vyjádření uvedla: „Jsme soukromá společnost se závazkem prodávat naše výrobky NATO a spojeneckým zemím v EU. Některé společnosti vlastněné CSG mají bezpečnostní prověrku ČR i NATO. Pracujeme s mnoha předními světovými obrannými společnostmi včetně Raytheonu a General Dynamics European Land Systems. Naše akvizice (italského výrobce munice působícího i v USA) Fiochci úspěšně prošla formální revizí americké vlády. Nic z toho by nebylo možné pro společnost s vazbami na Rusko.“

Senátor dopis zveřejnil na svých webových stránkách s možností si přečíst více v deníku Breitbart, jež je považován za extremistický.

V říjnu předešlého roku společnost CSG oznámila odkup divize Sporting Products společnosti Vista Outdoor. Hodnota transakce by měla činit 1,91 mld. USD. Transakci nicméně předchází souhlas akcionářů a příslušných regulačních orgánů.

Pár dnů poté oznámila další česká zbrojařská skupina, Colt CZ Group, nákup podílu ve Vistě a v listopadu jí nabídla fúzi, což americká společnost odmítla s tím, že preferuje prodej muniční divize do rukou CSG.

Akcie společnosti Vista Outdoor (VSTO) zaznamenaly včera uzavřely na 28,59 USD.

Dluhopisy CSG 8,00/28 s tickerem BDHCZEGR se naposledy na pražské burze zobchodovaly za 106 % nominální hodnoty.

Akcie společnosti Colt (BAACZGCE) dnes na pražské burze zaznamenávají pokles o 2,38 % na 574,0 Kč. Akcie se rovněž obchodují na RM-SYSTÉMu, kde dnes odepisují 1,69 % na 580,0 Kč.

Zdroj: novinky.cz, webové stránky JD Vance


Jakub Němec, Fio banka, a.s.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,4826225,84138
USD22,8985824,16942
GBP28,5886830,17532
CHF25,0722626,46374
PLN5,663545,97786

Kompletní informace zde