Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Čínská ekonomika zpomaluje růst, nezaměstnanost mezi mladými je na rekordních číslech

Čínská ekonomika zpomaluje růst, nezaměstnanost mezi mladými je na rekordních číslech

17.7.2023 15:38

Čínský HDP nenaplnil očekávání, rostl o 6,3 % oproti očekávaným 7,3 %. Nezaměstnanost mezi mladými (16-24) je nad 20 % třetí měsíc v řadě.

Čínská ekonomika meziročně rostla tempem 6,3 % a nenaplnila očekávání analytiků 7,3 %. Růst je navíc měřen oproti minulému roku, který byl kvůli coronavirovým opatřením považován za slabý.

V reakci na to snížilo několik bank očekávání růstu čínské ekonomiky v tomto roce. Například J.P. Morgan snížil očekávaný růst na 5 % z předchozího odhadu 5,5 %. Morgan Stanley snížil na stejnou úroveň z předchozích 5,7 %.

Toto může ohrozit plán čínského politbura na 5 % růst. Politburo bude jednat později tento měsíc. Podle některých analytiků však není pravděpodobné, že čínská vláda bude reagovat podstatným fiskálním stimulem.

Podle analytika Lu Tinga, hlavního ekonoma pro Čínu v Nomura Holdings, Čína bude reagovat dvojím snížením sazeb o 10 bazických bodů a zavedením fiskálních převodů lokálním vládám. Lu se však domnívá že fiskální stimulací se nemusí povést věci obrátit k lepšímu. Jako konkrétní faktory uvádí slabý sentiment spotřebitele a kolaps prodeje pozemků, který tvoří podstatnou část příjmu lokálních vlád.

Analytik Fredric Neumann hlavní ekonom pro Asii v HSBC Holdings uvedl, že přílišná stimulace poptávky může být „kontraproduktivní, jelikož prohloubí zadlužení a zdůrazní nerovnováhy v ekonomice, jako třeba přílišná závislost na residenční výstavbě“.

Názory na to, co mělo růst vést, se liší. Někteří analytici očekávali, že růst povedou investice a realitní trh, jiní očekávali silného čínského spotřebitele.

Čínské exporty meziročně poklesly o 8,2 %, jelikož jsou zasaženy západním zvyšování sazeb. Investice do realit se za první pololetí snížily o 7,9 % meziročně. Prodeje komerčních nemovitostí dle prodané plochy meziročně klesly o 5,3 %. Maloobchodní tržby se zvýšily o 3,1 % meziročně, v květnu však meziročně rostly o 12,7 %. Růst se navíc zaznamenává oproti minulému roku, který byl zasažen opatřeními proti covidu a který je považován za slabší.

Analytik Louis Kuijs řekl: „Jestliže je export i realitní trh slabý, nemůžeme toho mnoho očekávat od průmyslového sektoru.“

Nejvíce zarážejícím je však nezaměstnanost mezi mladými (mezi 16 a 24 lety), která dosahuje 21,3 %. Dle některých analytiků je toto spíše strukturální problém. Tato nezaměstnanost je v letních měsících obvykle vyšší, neboť si čerství absolventi univerzit ještě hledají uplatnění.

Nad čínskou ekonomikou se podle některých analytiků také zatahuje mrak deflace. Obavy z deflace jsou výsledkem především nulové inflace v červnu a záporného HDP deflátoru za druhé čtvrtletí.

„Čínské zotavení jde od desíti k pěti,“ uvedl ekonom Harry Murphy Cruise z Moodys Analytics v poznámce klientům. „Rok 2023 se stále více jeví jako rok, který by Čína radši zapomněla,“ dodal.

Zdroj: Bloomberg, Financial Times, Wall Street Journal


Tobiáš Kohout
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,3386225,68938
USD22,5852723,83873
GBP28,3561329,92987
CHF24,9092826,29172
PLN5,652545,96626

Kompletní informace zde