Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Nvidia má údajně zájem stát se klíčovým investorem v IPO společnosti Arm

Nvidia má údajně zájem stát se klíčovým investorem v IPO společnosti Arm

12.7.2023 11:17, NVDA, SFT, SFTBF

Největší polovodičová společnost Nvidia usiluje o to být klíčovým investorem v IPO britské společnosti navrhující čipy.

SoftBank, současný majitel Arm, pokračuje se svým plánem uvést Arm na burzu pomocí primární nabídky. Nvidia byla nucena zastavit svoji plánovanou akvizici Arm v hodnotě 66 miliard dolarů, jelikož byla zastavena antimonopolními úřady.

Nvidia se nyní snaží být klíčovým investorem v uvedení Arm na trh, které by mohlo nastat již v září. Nvidia je jedním z několika partnerů, o kterých firma doufá, že koupí značný dlouhodobý podíl při jejím IPO. Jinou takovou společností je i mimo jiné Intel. Toto má pomoci stabilizovat cenu na trhu, zatímco SoftBank bude snižovat svůj podíl.

Dle jednoho zdroje obeznámeného s problematikou předmětem jednání zůstává ocenění společnosti. Zatímco Nvidia společnost odhaduje mezi 35 a 40 miliardami USD, Arm sám sebe údajně vidí blíže 80 mld. USD.

Mnoho technologických společností a odborníků toto IPO bedlivě sleduje, jelikož přichází po roce dlouhém ochlazení aktivity IPO. Objemy uvedení na trh minulý rok prudce klesly v reakci na oslabující akcie, zvýšení volatility a nejistý ekonomický výhled.

Zajištění klíčových investorů před začátkem samotného IPO je častá taktika při složitějších podmínkách na trhu. Slouží k zajištění poptávky a uklidňuje potenciální investory. Dalším uklidněním investorů je, že Arm se již v minulosti na burze obchodovala a je tak vnímána jako bezpečnější než společnosti, které na burzu vstupují poprvé.

Očekává se, že Arm bude největší IPO od té doby, co společnost Rivian vstoupila na burzu roku 2021.  Prvotní tržní kapitalizace Rivian byla 70 mld $.

Dle zdrojů blízko jednání společnosti již oslovily regulátory, aby uklidnily obavy z kartelového chování. Má se totiž jednat o malý podíl v nízkých stovkách milionů dolarů.

Úřady pro ochranu spravedlivé soutěže zastavily snahu Nvidie o koupení Armu v roce 2020. Dle regulátorů by mohla znamenat omezit přístup konkurence k intelektuálnímu vlastnictví Armu. To je využíváno například většinou mobilních telefonů, čipy pro automobilový průmysl a také Nvidií samotnou.

Dle odborníků toto jednání naznačuje větší snahu Nvidie o to proniknout do průmyslu vývoje centrálních procesorových jednotek (CPU). Nvidia rovněž nedávno vyvinula své první CPU s využitím právě technologií Armu. Hlavním segmentem Nvidie je vývoj grafických výpočetních jednotek (GPU), které jsou využívány pro grafiku a uplatnění nalezly rovněž pro umělou inteligenci a vědecké výpočty.

Arm se naopak snaží proniknou do vývoje čipů použitelných pro umělou inteligenci, kde má Nvidia jen velmi omezenou konkurenci. „V dokumentu o IPO bude „AI“ každé třetí slovo,“ komentoval člověk obeznámen s plány společnosti. „Nvidia je důležitá, jelikož její zapojení implikuje umělou inteligenci,“ dodal tentýž člověk.

Tento tah by Nvidii uvedl do bližší konkurence s Intelem, který dlouho dominuje trhu s CPU pro osobní počítače a počítače pro datová centra.

Akcie společnosti Nvidia (NVDA) v předburzovní fázi obchodování rostou o 0,42 % na 425,83 USD za akcii.

Akcie SoftBank (SFT) na frankfurtské burze připisuje 2,63 % na 44,505 EUR za akcii.


Zdroj: Financial Times


Tobiáš Kohout
Fio banka, a.s.
Prohlášení

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,2924025,64060
USD22,7244123,98559
GBP28,3755929,95041
CHF24,8980926,27991
PLN5,607495,91871

Kompletní informace zde