Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Makroekonomický výhled na tento týden: Index PMI (Německo, eurozóna, USA), míra nezaměstnanosti (ČR)

Makroekonomický výhled na tento týden: Index PMI (Německo, eurozóna, USA), míra nezaměstnanosti (ČR)

5.6.2023 14:49

V průběhu týdne bude pozornost investorů směřovat především k indexu PMI, který bude zveřejněn v Německu, eurozóně a USA. V České republice bude zveřejněna květnová míra nezaměstnanosti, či obchodní bilance v národním pojetí za duben. V USA budou reportovány průmyslové objednávky za duben.

Pondělí

V ranních hodinách byla reportována obchodní bilance, export a import v Německu. V České republice byl zveřejněn meziroční vývoj průměrné reálné měsíční mzdy. V dopolední hodinách byl rovněž reportován index investorské důvěry, index PMI ve službách a index PPI v eurozóně.

V odpoledních hodinách budou ve Spojených státech zveřejněny konečné květnové hodnoty indexu PMI ve službách a kompozitní.  Index PMI ve službách se predikuje ve výši 55,1 b., kompozitní se očekává ve výši 54,5 b.

V USA budou rovněž zveřejněny průmyslové objednávky za duben a konečné dubnové hodnoty objednávek zboží dlouhodobé spotřeby a zakázek na kapitálové statky bez zbraní a letadel. U průmyslových objednávek se predikuje růst o 0,8 %.

Úterý

V Německu budou reportovány podnikové objednávky za duben. Očekává se meziměsíční růst o 2,8 %.

V České republice bude zveřejněna stavební výroba, průmyslová výroba a obchodní bilance v národním pojetí za duben. Průmyslová produkce by měla dle analytiků dosáhnout meziročního růstu o 0,4 %. Obchodní bilance v národním pojetí by dle predikcí měla být v přebytku 7,2 mld. Kč.

V Eurozóně budou zveřejněny maloobchodní tržby za duben. Trh predikuje meziroční pokles o 3,0 %.

Středa

V Německu bude zveřejněna průmyslová výroba za duben. Predikuje se meziměsíční růst o 0,6 %.

V ČR budou reportovány maloobchodní tržby bez automobilů za duben a devizové rezervy za květen. U maloobchodních tržeb bez automobilů se predikuje meziroční pokles o 6,1 %.

Ve Spojených státech bude zveřejněn index žádostí o hypotéky MBA k 2. červnu, obchodní bilance USA za duben a změna zásob surové ropy podle EIA.

Čtvrtek

V dopoledních hodinách bude zveřejněna květnová míra nezaměstnanosti v České republice. Predikuje se 3,5 %.

Konečné hodnoty HDP za 1Q budou reportovány v eurozóně. Predikuje se meziroční růst o 1,2 %.

Rovněž v eurozóně budou zveřejněny konečné hodnoty zaměstnanosti za první kvartál.

Ve Spojených státech budou ke 3. červnu oznámeny nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti. Predikuje se 237 tis. nových žádostí. K 27. květnu budou reportovány pokračující žádostí o podporu v nezaměstnanosti, trh očekává 1802 tis. žádostí.

V 16:00 bude zveřejněny konečné hodnoty meziměsíčního vývoje velkoobchodních zásob. Predikuje se pokles o 0,2 %.

Zdroj: Bloomberg


Jakub Němec
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5341925,89581
USD22,5307823,78122
GBP28,6820930,27391
CHF25,4458926,85811
PLN5,674345,98926

Kompletní informace zde