Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > ČEZ: Ministerstvo dle Práva přepracovává novelu, kterou by stát mohl prosadit rozdělení společnosti

ČEZ: Ministerstvo dle Práva přepracovává novelu, kterou by stát mohl prosadit rozdělení společnosti

15.2.2023 11:15, BAACEZ

Ministerstvo spravedlnosti přepracovává návrh novely zákona, která by umožnila státu prosadit rozdělení ČEZu. Dnes tuto informaci uvedl deník Právo s odkazem na své důvěryhodné zdroje. Novela je předmětem kritiky právníků i minoritních akcionářů ČEZu. Původní podoba novely nebyla doporučena Legislativní radou vlády.

Podle důvěryhodného zdroje deníku Právo Ministerstvo spravedlnosti nyní upravuje návrh novely zákona, který by měl směřovat k rozdělení energetické společnosti ČEZ. Pro připomenutí, podle původního návrhu by ke schválení rozdělení akciové společnosti strategického zájmu postačilo 85 % akcionářů přítomných na valné hromadě, které se účastní alespoň 2/3 akcionářů.

Původní podobu zákona na konci ledna nedoporučila Legislativní rada vlády. Návrh je nyní podle deníku Právo přepracováván tak, aby na podruhé prošel.

Návrh zákona, někdy označován jako lex ČEZ, byl kritizován některými právníky i minoritními akcionáři společnosti.

„Jeví se nám, že je ten zásah neústavní jak z hlediska právního řešení, tak i z hlediska jeho legislativní tvorby. Standardní legislativní proces byl totiž zcela pominut,“ poukazuje právník Bohumil Havel.

„Zdá se, že jde o změnu, která má vyhovovat konkrétnímu projektu na změnu v ČEZ, což obecně odporuje všem principům demokratické legislativy. Měnit zákon pro umožnění konkrétní vládní akce je velmi nežádoucí,“ uvedla pro iROZHLAS.cz Irena Pelikánová z katedry obchodního práva Univerzity Karlovy.

Na problematičnost celého návrhu poukázal i jeden z nejaktivnějších minoritních akcionářů ČEZu Michal Šnobr, podle nějž jde o „pokoutné legislativní opatření vlády, která chce využít situace energetické krize na úkor soukromých investorů“. Šnobr zároveň informoval na svém twitterovém účtu, že požádal Ministerstvo spravedlnosti o kompletní stanovisko Legislativní rady vlády.

K novele zákona se vyjadřoval i další minoritní akcionář, Pavel Tykač, který ve společnosti vlastní pod 3 % akcií. Během včerejšího rozhovoru pro Český rozhlas uvedl: „Pozoruji to trošku s pozdviženým obočím. Já tomu legitimnímu záměru vlády mít sto procent ve výrobní části ČEZu rozumím. Pořád je to ale zbavení majetku někoho, kdo ho nechce být zbaven. Takže by to mělo být za nějakou náhradu a transparentně, měla k tomu být nějaká diskuse.“

Deník právo uvedl, že se s žádostí o reakci obrátil na resort spravedlnosti, financí i průmyslu a obchodu. Reakce však zatím přišla pouze z Ministerstva financí.Ministr ve svém rozhodování před jednáním vlády samozřejmě zohlední všechny relevantní informace a připomínky vzešlé z meziresortního připomínkového řízení,“ uvedl mluvčí ministra Stanjury.

Akcie společnosti ČEZ (BAACEZ) na pražské burze posilují o 0,76 % na 1055 Kč, na burze RM-SYSTÉM pod stejným tickerem rostou o 1,34 % na 1056 Kč.

 

Zdroj: Právo, Twitter, Český rozhlas


Olga Švepešová Blaťáková
Fio banka, a.s.
Prohlášení

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5823525,94665
USD23,0036624,28034
GBP28,6898730,28213
CHF25,2970226,70098
PLN5,680425,99568

Kompletní informace zde