Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Makroekonomický výhled: HDP v eurozóně, maloobchodní tržby a průmyslová produkce v USA

Makroekonomický výhled: HDP v eurozóně, maloobchodní tržby a průmyslová produkce v USA

15.8.2022 14:57

Nejočekávanějšími makroekonomickými ukazateli budou hrubý domácí produkt eurozóny a také vývoj maloobchodních tržeb a průmyslové produkce v USA. Z českých statistik se dočkáme jen PPI.

Česká republika

Jedinou makro událostí tohoto týdne v ČR bude růst výrobních cen. Meziměsíčně se očekává nárůst indexu PPI o 1,2 %, meziročně pak o 27,9 %.

Evropa, Blízký východ, Afrika

Z regionu EMEA se očekává v úterý údaj o britské míře nezaměstnanosti, jež by měla dle dat ke konci června setrvat na 3,8 %. ZEW index očekávání v Německu by měl potvrdit, že důvěra investorů v největší evropskou ekonomiku byla tvrdě zasažena inflací a válkou na Ukrajině. V červenci se index propadl z -28 b. na -53,8 b., což je nejnižší hodnota roku 2011, kdy se Evropa zmítala v dluhové krizi. Nyní by se hodnota měla zlepšit pouze o 1,1 b.

Jak se vyvíjí sezónně očištěný HDP v eurozóně se dozvíme ve středu. Analytici očekávají mezikvartální zvýšení o 0,7 %, meziročně pak o 4 %. Tempo růstu indexu spotřebitelských cen ve Velké Británii za červenec by se mělo opět zvýšit, podle analytiků oslovených agenturou Bloomberg na meziroční bázi o 9,8 % oproti 9,4 % v červnu. Největším tahounem britské inflace jsou pravděpodobně ceny jídla a služeb.

Ve čtvrtek se dozvíme vývoj inflace v eurozóně. Tempo růstu spotřebitelských cen by mělo dosáhnout 8,9 %, což by značilo zvýšení o 0,3 p.b. v porovnání s červnem.

Pátek přinese data o britských maloobchodních tržbách (očekávání meziměsíčního poklesu o 0,2 %). Analytici Bloomberg odhadují, že se spotřeba v nadcházejících měsících vzhledem k poklesu reálných mezd dostane pod další tlak.

Amerika

Úterní Průmyslová produkce by měla dle analytiků vzrůst za červenec meziměsíčně o 0,3 %. Největší podíl na růstu by měla mít motorová vozidla.

Sledovaný bude také vývoj maloobchodních tržeb, jenž bude zveřejněn ve středu. Analytici očekávají kosmetické meziměsíční zvýšení o 0,1 %. Robustně by měly vzrůst online prodeje, negativně se naopak projeví vysoké ceny paliv a slevy na zbytné zboží (elektronika či nábytek). Na růst zapůsobí rovněž rostoucí ceny jídla.

Trh práce dle analytických odhadů zůstane stále napjatý, i přes očekávání mírného zvýšení počtu nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Ten by měl dosáhnout mezitýdenního růstu o 3 tisíce na 265 tisíc. Historicky se však stále jedná o nízké číslo a obavy by podle analytiků vyvolalo až číslo přesahující 300 tisíc. Silný trh práce dle modelu agentury Bloomberg snížil riziko recese v příštích 12 měsících z červencových 38 % na 30 %.

 

Zdroj: Bloomberg


Michal Fric, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5341925,89581
USD22,6018123,85619
GBP28,6986330,29137
CHF25,3967526,80625
PLN5,679205,99440

Kompletní informace zde