Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > V Německu by mohli odložit vypnutí tří posledních jaderných elektráren (+komentář analytika)

V Německu by mohli odložit vypnutí tří posledních jaderných elektráren (+komentář analytika)

25.7.2022 10:35, BAACEZ

Kvůli obavám z nedostatečných dodávek ruského plynu německá vláda otevřela diskuzi ohledně pokračování provozu posledních jaderných elektráren

Kancléř Olaf Scholz dle agentury Bloomberg připustil, že by se mohlo odložit vypnutí tří posledních jaderných elektráren v Německu. Vláda údajně zpracovává různé varianty scénářů a zpracovává kalkulace, jestli by mělo Německo využívat jadernou energii alespoň pro překonání letošní zimy.

Neoficiální informace ze zákulisí koaličních jednání dle HN říkají, že Scholzova vláda dala najevo ochotu uzavřít politickou dohodu, která by umožnila provést tato pro německou veřejnost kontroverzní opatření.

Zbylá trojice jaderných reaktorů zajišťuje přibližně 5-6 % německé produkce elektrické energie.

„Po vypuknutí války na Ukrajině je problematika možného dalšího fungování zbývajících jaderných bloků v Německu poměrně velkým tématem. Byť se zejména v jarních měsících zdálo, že nebude politická vůle prodlužovat výrobu z jádra (proti jádru vystupoval hlavně německý ministr hospodářství Robert Habeck), tak nyní se situace spíše otáčí ve prospěch jaderných bloků. Zbývající tři bloky mají instalovaný výkon téměř 4300 MW. To je přibližně výkon, který odpovídá českým jaderným elektrárnám Temelín (cca 2000 MW) a Dukovany (rovněž zhruba 2000 MW). Zbývající tři německé bloky ročně vyprodukují kolem 30 TWh elektřiny. To je objem, který není nevýznamný (za letošní rok se celková německá produkce elektřiny dle našeho názoru může pohybovat kolem 530 – 540 TWh), podpoří německou energetickou bilanci v době aktuální energetické krize a může mírně tlumit přehřátý trh s elektřinou, byť nepředpokládáme, že by prodloužení životnosti jaderných bloků přineslo výraznější korekci cen elektřiny. Pokračující nervozita na trhu se zemním plynem vyplývající z napjaté geopolitické situace bude v dohledné době nadále faktorem, který by měl držet ceny elektřiny na vysokých úrovních.

Německo je již deset let v procesu masivního odstavování jaderných bloků. V průběhu tohoto období bylo odstaveno už celkem 16811 MW instalované kapacity, přičemž od roku 2015 to bylo 8411 MW,“ uvedl analytik Fio banky Jan Raška.

 

Zdroj: HN, Bloomberg


Marek Chudoba
Fio banka, a.s.
Prohlášení

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5531625,91584
USD22,9005224,17148
GBP28,6222530,21075
CHF25,0771226,46888
PLN5,678965,99414

Kompletní informace zde