Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Stát uvolní pro ČEZ až 3 mld. EUR na financování zajištění obchodů s elektřinou a plynem (+komentář)

Stát uvolní pro ČEZ až 3 mld. EUR na financování zajištění obchodů s elektřinou a plynem (+komentář)

11.7.2022 08:36, BAACEZ

ČEZ podepsal s Ministerstvem financí ČR úvěrovou smlouvu v objemu až 3 mld. EUR v úmyslu posílit jeho likvidní pozici a přípravy na další mimořádný růst finančních prostředků pro zajištění obchodů s energetickými komoditami v nadcházejících měsících.

Česká republika pomůže ČEZu s financováním zajištění obchodů s elektřinou a plynem v případě výskytu extrémní volatility na trhu energetických komodit, ke kterému by mohlo dojít například v souvislosti s úplným zastavením toku plynu z Ruska do Evropy.

„Již nyní jsme svědky vysokého růstu cen energetických komodit včetně elektřiny v důsledku snižování dodávek plynu z Ruska a očekáváné provozní odstávky plynovodu Nordstream 1. Lze předpokládat, že během léta a podzimu, kdy bude sílit tlak na doplnění plynových zásobníků v celé Evropě, bude trh na omezení nebo přerušení dodávek plynu ještě citlivější,“ uvádí generální ředitel ČEZu Daniel Beneš.

ČEZ předpokládá, že na základě nově uzavřené úvěrové smlouvy v nejbližších dnech načerpá celkem 2 mld. EUR, přičemž zbývající 1 mld. EUR může čerpat do pěti dnů od požádání o čerpání se splatností tři měsíce, a lze ji čerpat opakovaně na principu tzv. revolvingového úvěru.

„Od začátku roku posilujeme likviditu společnosti ČEZ. Jakkoliv patří takové množství likvidity k rekordní za celou dobu existence ČEZ, stejně jako ostatní evropské energetické společnosti se musíme připravit i na možnost úplného zastavení toku plynu z Ruska do Evropy. To je situace, která nemá v historii obdoby. Předpokládáme, že potřeba financování margins by se v takovém případě mohla i zdvojnásobit,“ vysvětluje potřebu dalšího navýšení likvidity finanční ředitel ČEZu Martin Novák.

„Půjčku od majoritního akcionáře vnímáme z hlediska ČEZu jako preventivní a stabilizační prvek. ČEZ letos vykáže díky extrémním cenám elektřiny rekordní zisky. Aktuálně očekáváme, že EBITDA, resp. očištěný čistý zisk by za rok 2022 mohl dosáhnout úrovně poblíž 102 mld. Kč, resp. 51 mld. Kč, což by znamenalo překonání dosavadního výhledu ČEZu posazeného do rozmezí 95 – 99 mld. Kč, resp. 45 – 49 mld. Kč. Z pohledu celoroku tak ČEZ zřejmě vykáže robustní provozní cash flow. Pokračující extrémní a volatilní vývoj na energetických trzích nicméně na energetické společnosti vytváří čím dále větší tlak z hlediska promptního zajišťování jejich průběžných obchodů na energetických burzách. Maržové požadavky energetických burz jsou nyní kvůli skokovým růstům cen elektřiny extrémní, v případě ČEZu se dle našeho názoru mohou pohybovat i v řádu desítek miliard korun. ČEZ měl ke konci března k dispozici cca 30 mld. Kč volných úvěrových linek, navíc disponoval hotovostí kolem 50 mld. Kč. Domníváme se, že likviditní pozice je silná i bez poskytnutí půjčky ze strany ministerstva financí. ČEZ si však tímto chce evidentně vytvořit finanční polštář pro případ dalšího vyhrocení situace na energetických trzích (především se jedná o hrozbu úplného přerušení dodávek zemního plynu z Ruska). Zprávu vnímáme mírně pozitivně pro akcie ČEZ,“ uvedl analytik Fio banky Jan Raška.

Akcie ČEZ v pátek na pražské burze mírně oslabily o 0,2 % a zakončily na úrovni 1007 Kč.

 

Zdroj: ČEZ


Marek Pokorný
Fio banka, a.s.
Prohlášení

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde