Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Makroekonomické události tento týden: Zápis Fedu a ECB, měsíční zpráva o zaměstnanosti v USA

Makroekonomické události tento týden: Zápis Fedu a ECB, měsíční zpráva o zaměstnanosti v USA

4.7.2022 15:32

Ve středu bude zveřejněný zápis z červnového zasedání Fedu, který přinese další podrobnosti o důvodech červnového zvýšení sazeb o 75 bazických bodů a o rozsahu podpory mezi členy pro další zvyšování. Den poté bude zveřejněn zápis z červnového zasedání ECB a na závěr týdne bude zveřejněna červnová měsíční zpráva o zaměstnanosti v USA.

Dnes dopoledne byla zveřejněná makroekonomická data z eurozóny a Německa. V eurozóně byl zveřejněn index cen výrobců PPI, u kterého byl zaznamenán meziroční nárůst o 36,3 %, přičemž analytici očekávali 36,6 %. V Německu byla zveřejněna meziměsíční změna vývozu a dovozu, přičemž u vývozu byl zaznamenán pokles o 0,5 % při očekávání poklesu o 1,6 % a u dovozu byl zaznamenán nárůst o 2,7 % při očekávání poklesu o 0,3 %.

Rovněž se očekávají data o inflaci v Turecku, u kterých se předpokládá v červnu nárůst na 78,6 %. Turecká centrální banka má však svázané ruce, jelikož politické vedení vyzvalo k nižším sazbám, což je opakem zpřísnění, které by mohlo pomoci snížit inflaci.

Na úterý nejsou naplánovaná žádná makroekonomická data z Evropy a USA. V Asii bude zveřejněná filipínská inflace za červen, která dle analytiků pravděpodobně dále vzrostla, a to díky kumulujícím se poptávkovým a nákladovým faktorům. Analytici v průměru očekávají hodnotu 5,8 %.

Ve středu bude v USA zveřejněn index ISM služeb za červen, který dle odhadů analytiků pravděpodobně dále poklesne o 1,4 b. na 54,5 b. Expanze v sektoru služeb tedy pokračuje, ale pomalejším tempem. Zpráva může ukázat prudké zpomalení růstu v odvětvích, jako je maloobchod a doprava a skladování vzhledem ke klesající poptávce spotřebitelů po tomto zboží, zatímco rostoucí hypoteční sazby zasáhnou aktivitu v oblasti nemovitostí.

Dále bude zveřejněn ukazatel počtu volných pracovních míst, který je hlavním indikátorem tvorby pracovních míst. Ukazatel v květnu pravděpodobně dle analytiků vykáže méně volných pracovních míst. Předseda Fedu Jerome Powell se snaží snížit počet volných pracovních míst, jelikož méně volných pracovních míst by zpomalilo růst mezd a zmírnilo inflační tlaky.

Na červnovém zasedání FOMC Fed zvýšil sazby federálních fondů o 75 bazických bodů, což je výrazný jestřábí obrat oproti předchozímu období, jelikož se očekávalo dle předchozího výhledu zvýšení o 50 bazických bodů. Na tiskové konferenci po zasedání předseda Fedu Jerome Powell řekl, že další zvýšení sazeb o 75 nebo 50 bazických bodů je pravděpodobné na příštím zasedání. Odpoledne zveřejněný zápis z červnového zasedání pravděpodobně odhalí další podrobnosti o důvodech tohoto kroku stejně tak jako rozsah podpory mezi členy výboru pro další velké zvýšení sazeb.

Ve čtvrtek bude zveřejněn zápis z jednání ECB z 9. června. Účastníci trhu budou v zápise hledat vodítka k výhledu úrokových sazeb. Investoři chtějí zejména vědět, zda správně odhadli pravděpodobnost zářijového zvýšení sazeb o 50 bazických bodů.

Dále v USA budou zveřejněna data o nových žádostech o podporu v nezaměstnanosti k 2. červenci. Analytici očekávají počet žádostí v průměru 230 tisíc. Následovat budou data o stavu obchodní bilance za květen, u které se očekává schodek 85 mld. USD, přičemž v dubnu byl schodek 87,1 mld. USD.

Na závěr pracovního týdne budou zveřejněna data o inflaci v Rusku. Ta bude dle očekávání analytiků dále zpomalovat (očekává se meziroční nárůst o 16,1 %, což je o 1 procentní bod méně než v předchozím měsíci), což umožní centrální bance pokračovat v uvolňování měnové politiky, aby zmírnila dopady sankcí. Růst cen se zpomaluje s tím, jak slábne domácí poptávka a rubl stoupá.

V USA bude zveřejněna měsíční zpráva o zaměstnanosti, která obsahuje data o změnách pracovních míst a míře nezaměstnanosti v červnu. U míry nezaměstnanosti se analytický průměr odhadů pohybuje na 3,6 %, což je stejná hodnota jako předchozí měsíc.

Zdroj: Bloomberg


Libor Král
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5813825,94562
USD23,0338224,31218
GBP28,6889030,28110
CHF25,3563826,76363
PLN5,701056,01745

Kompletní informace zde