Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Výnosová výhoda desetiletých čínských státních dluhopisů vůči americkým se rozplynula

Výnosová výhoda desetiletých čínských státních dluhopisů vůči americkým se rozplynula

14.4.2022 11:27

Výnosy desetiletých amerických dluhopisů se vyšplhaly na několikaletá maxima a poprvé za poslední dekádu převýšily výnos desetiletých čínských státních dluhopisů.

Již více než dekádu přinášejí čínské státní dluhopisy podstatně vyšší výnosy než jejich americké protějšky, a proto jsou dluhové cenné papíry denominované v jüanech velkým lákadlem pro globální investory, kteří chtějí získat expozici vůči druhé největší světové ekonomice.

Tato výnosová výhoda se tento týden v pondělí v nominálním vyjádření rozplynula. Výnos desetiletých čínských státních dluhopisů uzavřel na 2,767 %, zatímco výnos desetiletého amerického státního dluhopisu skončil na 2,779 %.

 

Výnosy čínských a amerických státních dluhopisů za poslední dekádu

Výnosy čínských a amerických státních dluhopisů za poslední dekádu, zdroj: Wind, Dow Jones Market Data

Výnosy amerických dluhopisů se letos vyšplhaly na několikaletá maxima, protože investoři očekávají, že Federální rezervní systém bude rychle bojovat proti rostoucí inflaci v Americe a několikrát zvýší úrokové sazby. Státní dluhopisy se také prodávaly, protože Fed signalizoval, že bude redukovat svou masivní držbu státních dluhopisů. Výnosy a ceny dluhopisů se pohybují opačným směrem.

Na druhou stranu se očekává, že čínská centrální banka bude v nadcházejících měsících postupně uvolňovat měnovou politiku, aby podpořila zpomalující ekonomiku, poté co v prosinci a lednu učinila několik drobných kroků. Výnosy jejích státních dluhopisů se od začátku roku 2022 pohybují převážně v rozmezí. V Číně je také mnohem menším problémem inflace.

„Inverze výnosů amerických a čínských státních dluhopisů se již nějakou dobu připravuje kvůli rozdílným trajektoriím hospodářské a měnové politiky obou zemí,“ uvedl Sameer Goel, globální vedoucí výzkumu rozvíjejících se trhů v Deutsche Bank.

Zdroj: The Wall Street Journal


Libor Král
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde