Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > ČEZ v Temelíně vyčlenil prostor pro modulární reaktor

ČEZ v Temelíně vyčlenil prostor pro modulární reaktor

1.4.2022 09:39, BAACEZ

ČEZ oznámil vyčlenění prostoru pro modulární reaktor, o čemž již informoval své americké partnery NusCale, GE Hitachi a Holtec International. Poskytnutý prostor potenciální výstavbu dalších dvou jaderných bloků neomezuje.

Polostátní energetická skupina ČEZ vyčlenila prostor, kde by mohl v budoucnu vyrůst první modulární reaktor v České republice. O této skutečnosti již ČEZ informoval představitele Jihočeského kraje a americké společnosti NuScale, GE Hitachi a Holtec International vyvíjející malé modulární reaktory, s nimiž má ČEZ podepsanou smlouvu o spolupráci. Malé modulární reaktory vyvíjí i ČEZ prostřednictvím své dceřiné společnosti ÚVJ Řež.

Modulární reaktory jsou stavební jednotky, které se vyrábějí v továrně a poté se převážejí na určené místo, kde se sestavují. Očekává se od nich, že díky svému variabilnímu výkonu budou moci vhodně doplňovat a zálohovat obnovitelné zdroje energie, obzvláště pak větrné a fotovoltaické elektrárny.

„Touto aktivitou není nijak narušen plán na stavbu standardních dvou bloků v lokalitě Temelín. Opce na ně jsou i součástí výběrového řízení na stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech, které jsme spustili před dvěma týdny,“ uvedl Daniel Beneš, předseda představenstva a generální ředitel ČEZ.

Z hlediska jaderné energetiky je Temelín vhodná lokalita a ze své praxe vím, že je potřeba se orientovat na budoucnost. Malé modulární reaktory jsou budoucností energetiky, a proto aktivně za Jihočeský kraj vstupuji do těchto jednání a podporuji společný postup,“ dodal Martin Kuba, hejtman Jihočeského kraje.

 

Zdroj: Tisková zpráva ČEZ


Marek Pokorný
Fio banka, a.s.
Prohlášení

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5940325,95897
USD22,9851724,26083
GBP28,6052230,19278
CHF25,2542126,65579
PLN5,704556,02115

Kompletní informace zde