Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Viceguvernér ČNB Mora: Okolnosti nás můžou donutit jít se sazbami výrazně nad 5 %

Viceguvernér ČNB Mora: Okolnosti nás můžou donutit jít se sazbami výrazně nad 5 %

23.3.2022 15:38

Viceguvernér České národní banky Marek Mora v rozhovoru pro Bloomberg uvedl, že ČNB bude muset zvýšit úrokové sazby výrazně nad 5 %, aby zpomalila inflaci. Bude k tomuto kroku muset sáhnout i přes rizika, která pro ekonomický růst v Evropě představuje válka na Ukrajině.

Zvyšování úrokových sazeb

Mora dále předestřel svůj další možný postup, kdy naznačil, že na zasedání ČNB 31. března podpoří růst sazeb o minimálně půl procentního bodu. V této chvíli jsou sazby na úrovni 4,5 % a viceguvernér dále deklaroval, že je ochoten podporovat zvýšení sazeb „tak vysoko, jak bude nutné“.

S ruskou invazí, která zdražila ceny elektřiny a spustila stagflační šok, musí bankovní rada zchladit více domácí poptávku. Roli hraje nedostatek zaměstnanců, který tlačí mzdy výše a umožňuje Čechům víc utrácet, uvedl Mora pro Bloomberg v úterním rozhovoru.

„Očekávám, že budeme diskutovat ohledně zvýšení sazeb, jedinou otázkou je, jak vysoké to zvýšení bude,“ upřesnil viceguvernér svá očekávání od nadcházejícího zasedání ČNB. „Domnívám se, že nakonec nás okolnosti donutí jít se sazbami výrazně nad 5 %,“ dodal.

„Přestože je risk stagflace reálný, ekonomické ochlazení nemusí být tak negativní díky tomu, že máme velmi napnutý pracovní trh,“ okomentoval Mora možná rizika rapidního zvyšování úrokových sazeb.

Devizové intervence

Viceguvernér se v rozhovoru dále vyjadřoval i k dalším devizovým intervencím, které v neděli nastínil, jako možný způsob posílení koruny, Jiří Rusnok, guvernér ČNB. Mora je debatě o této problematice otevřen, ale byl by „velmi zdrženlivý“ k použití takovéhoto nástroje k účelům monetární politiky. Bylo by to podle něj těžce implementovatelné a složitě ospravedlnitelné.

„Použitím měnového kurzu můžete rychleji dosáhnout svých cílů, ale poškodíte tak transparentnost a předvídatelnost. Vidím v takovém postupu více negativ než pozitiv,“ řekl.

Dopady na ekonomiku

Mora věří, že v aktuální situaci (kdy domácnosti mají větší úspory než dluh a pro firmy je největším omezením nedostatek materiálů a pracovníků) dokáže ekonomika ustát ještě vyšší úrokové sazby.

„Centrální bance se nakonec povede srazit inflaci dolů,“ řekl Mora a dodal: „Jedinou otázkou je, za jakou cenu. Samozřejmě nesmíme zabít ekonomiku, věřím, že se nám to povede.“

 

Vývoj 2T repo sazby České národní banky

Vývoj 2T repo sazby České národní banky

Zdroj: Bloomberg, ČNB


Filip Tedenac
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,4398125,79619
USD22,7716024,03540
GBP28,4943030,07570
CHF24,9593926,34461
PLN5,665925,98038

Kompletní informace zde