Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Fed je dle slov předsedy Powella připraven na zvýšení sazeb o půl procenta

Fed je dle slov předsedy Powella připraven na zvýšení sazeb o půl procenta

22.3.2022 11:53

Předseda amerického Fedu Jerome Powell uvedl, že centrální banka je připravena na dalším zasedání zvýšit úrokové sazby o půl procentního bodu, pokud si to bude situace žádat. Zvolil tak agresivnější slova než na tiskové konferenci konané po minulotýdenním zasedání.

Na posledním zasedání, které proběhlo minulý týden ve středu, rozhodl Fed po dvou letech nulových sazeb o jejich zvýšení o 25 bazických bodů a naznačil, že do konce roku zvedne sazby ještě šestkrát. Nově šéf Fedu uvedl, že na stole leží zvýšení úrokových sazeb o 50 bazických bodů nejen na příštím zasedání, jež se bude konat 3. a 4. května.

„Pokud dojdeme k závěru, že je vhodné se chovat více agresivně, tak, že na zasedání či zasedáních zvýšíme úrokové sazby o více než 25 bazických bodů, uděláme to,“ řekl Powell v projevu nazvaném „Obnovení cenové stability“.

Oproti tiskové konferenci v minulému týdnu působil předseda rady guvernérů ještě více jestřábím dojmem. Z toho lze usuzovat, že pokud by inflace pokračovala v nastaveném tempu, bude hlasovat pro agresivnější utahování měnové politiky.

Tempo zvyšování tak může být vyšší, než někteří analytici původně odhadovali. Např. ekonomové z Goldman Sachs nyní očekávají půlprocentní „hike“ jak na květnovém, tak následném červnovém zasedání Fedu, zatímco předchozí jejich odhad počítal s 25bodovým zvýšením na čtyř po sobě jdoucích zasedáních ve druhé polovině letošního roku. Pro rok 2023 predikovali další tři navýšení v období prvních devíti měsíců. „Náš nejlepší odhad je, že posun formulace od lednového „pravidelně“ k aktuálnímu „urychleně“ je signálem, že zvýšení sazeb o 50 bazických bodů se blíží,“ napsali.

Na dění velmi rychle zareagoval dluhopisový trh. Komentáře Jerome Powella k možnosti půlbodového navýšení úrokových sazeb poslalo výnosy napříč velkou částí křivky do nejvyšších pater od roku 2019. Již v minulém týdnu se po zasedání Fedu zdvojnásobily. Dluhopisy se splatností dva roky nesly v úterý výnos 2,17 %. Spread mezi výnosy pětiletých a třicetiletých dluhopisů se dále zúžil na nejnižší úroveň od roku 2007.

 

Zdroj: Bloomberg


Michal Fric
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5697025,93330
USD22,9686324,24337
GBP28,5779830,16402
CHF25,1656726,56233
PLN5,674975,98993

Kompletní informace zde