Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Kofola: pozitivní vývoj tržeb, potenciál pokračujícího po-covidového oživení, limitem inflační tlaky

Kofola: pozitivní vývoj tržeb, potenciál pokračujícího po-covidového oživení, limitem inflační tlaky

15.2.2022 15:23, BABKOFOL

Z dnešního výsledkového reportu hodnotíme pozitivně zejména tržby, a to jak ve 4Q 2021, tak výhled managementu na rok 2022. Tržby za poslední čtvrtletí loňského roku se vyvíjely poměrně výrazně nad očekáváním trhu. Management ještě loni v listopadu indikoval růst výnosů za celý rok 2021 o cca 5 % (resp. o více než 5 %), což by naznačovalo jejich úroveň v blízkosti 6500 mil. Kč. Navíc koncem roku 2021 nepřicházely v důsledku sílící epidemie covidu-19 příznivé zprávy ze slovenského trhu, kde docházelo k opětovnému výraznému omezení provozu restaurací (gastro neboli HoReCa segment). I tak jsme za 4Q 2021 odhadovali solidní růst tržeb o 8,5 % na 1452 mil. Kč, což za celorok znamenalo 5,6% růst na 6519 mil. Kč.

Předpokládali jsme, že slabší Slovensko bude slušně kompenzováno ze strany českého trhu, resp. určitý impuls jsme očekávali i ze strany Adriatického regionu. Skutečnost nakonec předčila očekávání. Poptávka po produktech Kofoly byla ve 4Q 2021 evidentně velmi slušná. Ukázalo se, že se zřejmě dobře dařilo kompenzovat předloňské covidové výpadky v objemech prodejů a rovněž se už částečně mohlo pozitivně projevit zvyšování cen v HoReCa o 5 – 9 % ze závěru loňského roku (silné tržní postavení v gastro segmentu dává Kofole možnost snáze prosazovat zvyšování cen v tomto důležitém distribučním kanálu s pozitivním dopadem do výnosů). Vykázaný meziroční růst tržeb ve 4Q 2021, resp. za celý rok 2021 o 17,2 % na 1568 mil. Kč, resp. o 7,5 % na 6636 mil. Kč hodnotíme jako dobrý počin (i v kontextu toho, že loňský rok byl stále vcelku výrazně omezován restriktivními covidovými opatřeními).

V letošním roce Kofola očekává dvouciferný růst výnosů, v prezentaci pak společnost uvádí 11% navýšení. To by v absolutním vyjádření značilo tržby přibližující se hranici 7400 mil. Kč. My jsme v našich prvních odhadech na letošek očekávali cca 9% růst, konkrétně z loňské předpokládané základy 6519 mil. Kč jsme predikovali zvýšení do úrovně poblíž 7100 mil. Kč. Výhled tržeb tak vnímáme pozitivně. Letos tedy Kofola (za předpokladu klidné epidemické situace) evidentně počítá s tím, že se bude aspoň z větší části dařit kompenzovat loňské covidové ztráty, počítá se také s pozitivním dopadem zvýšených cen produktů.

Potenciál příznivého impulsu do letošních tržeb podle našeho názoru může nadále přicházet ze strany minerální vody Kláštorná (po dřívějším vstupu na slovenský trh, se velmi slušně etablovala i na tuzemském retailovém trhu). Do objemů prodejů může stále pozitivně promlouvat i předloňská akvizice Korunní a Ondrášovky. Po začlenění těchto výrobců vod do skupiny se mohou dle našeho názoru již naplno prosazovat synergické efekty projevující se např. v marketingové podpoře těchto značek, ve výraznějším proniknutí Korunní či Ondrášovky do gastra apod.

Výhled letošní EBITDA stanovený managementem do rozmezí 1080 – 1200 mil. Kč nás nepřekvapil. Šíře rozpětí byla stanovena stejně jako loni, tedy 120 mil. Kč, cca +-5% na každou stranu intervalu. Nejistoty a rizika do ziskovosti totiž zůstávají i pro letošní rok. Loni to byla zejména koronavirová krize. Byť epidemie covidu ustupuje, tak vzhledem k nevyzpytatelnému vývoji rizikem pro nápojářský byznys zůstává i v roce 2022. K tomu se však přidává hrozba pokračujícího růstu cen materiálových vstupů, rostoucí ceny elektřiny či tlaky na mzdové náklady. Proto i nyní přirozeně Kofola z kraje roku přichází s širší predikcí s tím, že se bude v průběhu roku upřesňovat.

Horní hranice výhledu 1200 mil. Kč dle našeho názoru momentálně odpovídá potenciálu Kofoly. Jinými slovy, za předpokladu stabilnějšího vývoje cen vstupů a normální epidemické situace, by se provozní ziskovost Kofoly měla pohybovat v blízkosti 1200 mil. Kč, resp. vidíme ji i v rozmezí 1200 – 1250 mil. Kč. Ostatně letošní výhled tržeb by úroveň EBITDA v blízkosti 1200 mil. Kč naznačoval. V nynějším inflačním prostředí to však bude pro Kofolu složité, prozatím čekáme i letos růst nákladů na cukr (sladidla) či obaly (PET), což bude, i přes pozitivní vlivy vyšších cen produktů, vytvářet tlak na marže a ziskovost. V tuto chvíli tak zůstáváme u našeho prvního odhadu letošní EBITDA v rozmezí 1130 – 1160 mil. Kč, tedy očekáváme alespoň meziročně stabilní EBITDA.

Je nicméně patrné, že v letošním roce by se již mohlo z pohledu nápojových společností či gastra segmentu vše postupně navracet do normálu, do běžnějších intencí. Naznačují to i další čísla z dnešního výsledkového reportu. Po loňských covidových úsporách, když CAPEX za rok 2021 klesly z 482 mil. Kč na cca 300 mil. Kč, Kofola nyní indikuje větší investiční aktivitu. Naznačuje objem letošních CAPEX v objemu 35 % letošní EBITDA, což by znamenalo posun k úrovni 400 mil. Kč.

Apetit k realizaci investic, rozvojových aktivit značí i úvahy o prodeji téměř 5% balíku akcií Kofoly, jež jsou v držbě Radensky, dceřiné společnosti Kofoly. Management tak dnes naznačil možnost prodeje celkem 1085 tis. ks akcií, které Radenska, resp. Kofola nabyla v rámci dříve realizovaného zpětného odkupu. Případný prodej téměř 5% podílu z pohledu aktuálního kurzu akcie značí hotovostní příjem přesahující 300 mil. Kč. Tento potenciální objem nenaznačuje větší investici typu akvizice Korunní a Ondrášovky, může být spíše použit (jak naznačuje Kofola) na rozvoj aktivit týkající se výroby ciderů, nakládání s obaly nebo na financování nedávno oznámené akvizice třetinového podílu slovenského výrobce PET preforem. Případný prodej akcií může mít pozitivní dopad i do zadlužení, Kofola má ambici snižovat dluh z aktuálních 3,1x EBITDA do rozmezí 2,5 – 2x. Samotná realizace transakce může sice krátkodobě vytvořit tlak na kurz akcie, z celkového pohledu však dopad může být neutrální, když investoři mohou příznivě vnímat zlepšující se fundament v nápojářském sektoru v souvislosti s očekáváním odeznívání covidu-19, potažmo potenciál pokračujícího po-covidového oživení hospodaření Kofoly .

Jistou míru optimismu do letošního roku rovněž indikuje již nyní oznámený cíl letos vyplatit dividendu ve výši 13,5 Kč na akcii (4,3% dividendový výnos). To je posun oproti loňsku, kdy kvůli výrazným covidovým nejistotám se Kofola k dividendě vyjádřila až v říjnu 2021.


Jan Raška, analytik, Fio banka, a.s.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6144625,98054
USD23,1204224,40358
GBP28,5366330,12037
CHF25,3262126,73179
PLN5,697696,01391

Kompletní informace zde