Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Fed na včerejším zasedání oznámil, že v březnu začne utahovat ekonomiku

Fed na včerejším zasedání oznámil, že v březnu začne utahovat ekonomiku

27.1.2022 13:59

Šéf amerického Fedu Jerome Powell na včerejší tiskové konferenci oznámil že od března začne centrální banka utahovat měnovou politiku prostřednictvím navyšování úrokových sazeb a omezení nákupu aktiv.

Projev J. Powella o ekonomické kondici a navržených opatřeních (zdroj: Youtube CNBC)

Jerome Powell na včerejší tiskové konferenci dal jasně najevo, že Fed podnikne potřebné kroky k tomu, aby snížil rostoucí inflaci. S restriktivní měnovou politikou začne Fed již v březnu, kdy má poprvé v letošním roce zvýšit hlavní úrokovou sazbu. Dle vyjádření dává šéf Fedu volný prostor více častému a většímu zvyšování sazeb, než bylo očekáváno. Ke včerejšímu dni přitom komise nechala sazby na stávajících úrovních, tedy nadále zůstává sazba 0 % pro dolní mez a 0,25 % pro horní mez.

„Existuje riziko, že vysoká inflace, se kterou se potýkáme, bude mít delší trvání a je také riziko, že se inflace ještě zvýší,“ uvedl Powell s dodatkem, že měnová politika Fedu by měla být schopna reagoval na jakoukoliv z těchto variant.

Rozhodnutí o postupném zvyšování sazeb následovalo po rozhodnutí Federálního výboru pro volný trh (FOMC) o ukončení programu nákupu aktiv a snížení bilance prostřednictvím rozprodeje dluhopisů.

Americká inflace na přelomu roku přesáhla 7% hranici, což je nejvyšší hodnota od doby pádivé inflace z roku 1981. Významnou roli při rozhodování o měnové politice hrála situace na trhu práce. Prosincová nezaměstnanost klesla více než se očekávalo, a to na 3,9 %, což lze z pohledu Fedu vnímat jako limitní stav na pracovním trhu, napověděl Bloomberg. Na rozdíl od České národní banky se Fed spíše než na podporu cenové stability soustředí na podporu pracovního trhu.

Zelené sloupce znázorňují inflaci, bílá linie představuje míru nezaměstnanosti (zdroj: Bloomberg)

Na projev Powella reagoval pozitivně americký dolar (dolarový index po oznámení posílil již o 1 %), ale také výnosy státních dluhopisů. Například výnosy desetiletých státních dluhopisů bezprostředně po konferenci vzrostly o 5,5 % na 1,88 %. Naopak drahé kovy na zprávu reagovaly poklesem, zlato dosud odepsalo 1 % a stříbro 2,6 %.

Zdroj: Bloomberg, Wall Street Journal, Youtube, Fed


Martin Singer
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5619225,92508
USD22,9783624,25364
GBP28,5736030,15940
CHF25,1432926,53871
PLN5,693996,01001

Kompletní informace zde