Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Intel zveřejnil omluvu čínským zákazníkům za dopis svým dodavatelům

Intel zveřejnil omluvu čínským zákazníkům za dopis svým dodavatelům

23.12.2021 12:17, INTC, BAAINTEC

Intel zveřejnil omluvu čínským zákazníkům v reakci jeho prosincový dopis směřovaný dodavatelům, ve kterém společnost žádala, aby se v dodavatelském řetězci nenacházely zboží či služby pocházející z oblasti Xinjiang. Západní vlády včetně USA již dlouhodobě obviňují Čínu z prosazování nucené práce v této oblasti a z porušování lidských práv.

Dopis byl nedávno zveřejněn na Twitteru, např. službou Weibo, která v souvislosti s hastagem na toto téma obdržela přes 250 mil. shlédnutí. Čínská zpravodajská stránka Guancha obvinila Intel ze stranění západním vládám, které uplatnily restrikce na zboží ze zmíněného regionu. Čína tato obvinění odmítá a v reakci na sankce učinila odvetná opatření.

Intel se nyní v prohlášení za dopis omlouvá: „Děkujeme všem za vznesené otázky a obavy, respektujeme citlivost tématu v Číně. Jako multinacionální společnost podnikáme v konstantně se vyvíjejícím a komplexním globálním prostředí a měli bychom přijmout přísný postoj. Upřímně se omlouváme našim váženým čínským zákazníkům, partnerům a veřejnosti za způsobené potíže.“

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Zhao Lijian ve čtvrtek požádal Intel, aby respektoval fakta o oblasti Xinjiang. „Takzvaná nucená pracovní síla je výrok, který byl naprosto uměle vytvořen v USA, aby poškodil reputaci Číny,“ uvedl Lijian a dodal: „Produkty vytvořené v Xinjiang nesou dobrou kvalitu a společnosti utrpí ztráty, pokud odmítnou používat zde vytvořené produkty.“ Na dopis Intelu reagoval např. také vedoucí zpěvák populární čínské hudební skupiny TFBoys Wang Junkai, který dle studia hudební skupiny uvedl, že s Intelem okamžitě zruší všechna partnerství.

Přístup Intelu na čínské trhy je pro výrobce čipů klíčový. Čína je všeobecně největším konzumentem polovodičových komponent a je zde největší trh pro osobní počítače, což jsou hlavní produkty používající čipy od Intelu. V roce 2020 plynula čtvrtina tržeb Intelu z Číny.

Intel se v poslední době stále více potýká s geopolitickým napětím a žádá USA a EU o podporu v jeho expanzivních plánech. Administrativa amerického prezidenta Joe Bidena přitom minulý týden hrozila navýšením sankcí vůči čínským výrobcům čipů. USA se tak snaží zabránit Číně, aby posílila své čipové odvětví, uvádí Bloomberg.

Akcie společnosti Intel (INTC) včera uzavřely s růstem o 0,39 % na 50,97 USD, v předburzovní fázi klesají o 0,078 % na 50,93 USD. Obchodují se také na burze RM-SYSTÉM (ticker BAAINTEC), kde stagnují na 1150 Kč.

Zdroj: Bloomberg


Matěj Švanda
Fio banka, a.s.
Prohlášení

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5940325,95897
USD22,9851724,26083
GBP28,6052230,19278
CHF25,2542126,65579
PLN5,704556,02115

Kompletní informace zde