Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Lék Biogenu proti Alzheimeru obdržel negativní postoj od evropských regulátorů

Lék Biogenu proti Alzheimeru obdržel negativní postoj od evropských regulátorů

17.12.2021 15:19, BIIB

Panel evropských regulátorů se postavil negativně k distribuci léku společnosti Biogen k léčbě Alzheimerově nemoci. Regulátoři nepovažují lék za prokazatelně účinný a mají pochyby o jeho bezpečnosti.

Klíčový panel evropských regulátorů léčiv zveřejnil negativní postoj ke kontroverznímu léku Aduhelm společnosti Biogen pro boj s Alzheimerovou nemocí, čím byly utlumeny naděje na prodej léčiva na evropském trhu.

Dle vyjádření regulátorů Aduhelm sice v mozku pacientů protein amyloid beta, spojitost mezi tímto efektem a klinickým zlepšením pacientů však nebyla prokázána. Dle panelu také studie ukázaly, že lék není dostatečně bezpečný, jelikož skeny mozků některých pacientů naznačovaly abnormální natékání a krvácení.

Biogen na vývoji léku spolupracuje se společností Eisai. Obě společnosti v reakci na oznámení evropských regulátorů uvedly, že požádají panel o přezkoumání zveřejněného postoje. Tento proces po dodání potřebných dokumentů zabere zhruba dva měsíce.

Panel evropských regulátorů již v minulém měsíci hlasováním signalizoval pravděpodobné zamítnutí léku Aduhelm. „Takový krok účinně vymaže 40 % potenciálních budoucích tržeb,“ uvedli tehdy analytici z RBC Capital Markets.

Biogen provedl dvě velká testování Aduhelmu na pacientech s Alzheimerovou nemocí, která přinesla protichůdné výsledky. Aduhelm byl v červnu schválen americkými regulátory, což v USA vzbudilo protesty a návrhy na rezignaci regulátorů. Rozšíření léku je v USA zatím mírné, jelikož soukromé zdravotní pojišťovny a vládní programy stále zvažují, jestli budou za Aduhelm platit.

Akcie Biogen (BIIB) v předburzovní fázi klesají o 1,62 % na 231,71 USD.

Zdroj: Bloomberg


Matěj Švanda
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5833325,94767
USD23,0931824,37482
GBP28,7161430,30986
CHF25,4162126,82679
PLN5,663685,97802

Kompletní informace zde