Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Spojení Nvidia a Arm ohroženo antimonopolní žalobou od Federální obchodní komise

Spojení Nvidia a Arm ohroženo antimonopolní žalobou od Federální obchodní komise

3.12.2021 15:20

Americká Federální obchodní komise (FTC) podala žalobu za účelem blokace dohody o akvizici britské technologické společnosti Arm čipovým gigantem Nvidia. Spojení dvou gigantů z odvětví polovodičových čipů se tak nyní zdá nepravděpodobné.

Americká Federální obchodní komise (FTC) podala žalobu za účelem blokace dohody o akvizici britské technologické společnosti Arm čipovým gigantem Nvidia. Komise spojení těchto dvou firem označuje za ohrožení inovací v odvětví polovodičů. K akvizici se nestaví kladně ani zákazníci společnosti Arm. Investoři a analytici vzdali naděje nad uskutečněním této fúze. Ačkoli se Nvidia zavázala nadále akvizici prosazovat, její vyhlídky jsou s ohledem na globální eskalaci regulací nízké, uvádí Bloomberg.

„Již nějaký čas jsme tvrdili, že tato dohoda nejspíš nebude schválena. Zároveň si myslíme, že investorská komunita nese stejný názor,“ řekl Matt Bryson od Wedbush Securities.

Bloomberg dodává, že Nvidii se daří i bez akvizice Arm, její akcie tento rok vzrostly již o 146 %, přičemž je hnala nahoru především expanze do serverových čipů. Pokud by se Nvidii podařilo uskutečnit akvizici společnosti Arm, získala by kontrolu nad návrhem čipů používaných ve světových největších technologických společnostech, včetně výrobců chytrých telefonů, továrního zařízení a automobilů.

„FTC požaduje po soudu zablokování o největší fúzi v odvětví polovodičových čipů, aby zabránila čipovému konglomerátu k zadušení inovační linie pro technologie nové generace,“ vyjádřila se v prohlášení Holly Vedova, ředitelka oddělení Hospodářské soutěže v FTC.

Kromě žaloby od FTC a nelibosti akvizice ze strany zákazníků Arm se proti dohodě také staví konkurenti z čipového odvětví. Akvizice zároveň čelí vyšetřování Velké Británie z důvodu národní bezpečnosti a nejspíše bude podrobena průzkumu dalších autorit včetně EU a čínských regulátorů, uvádí Bloomberg.

I v případě, že dohoda o akvizici nebude schválena, Nvidia může z tohoto procesu nést benefity, jelikož konkurenční společnosti v době nejistoty ohledně fúze vynakládali prostředky a čas na hledání alternativ k technologii od Arm, komentuje dále Bloomberg.

Akcie Nvidia (NVDA) v předburzovní fázi klesají o 0,081 % na 321,00 USD.


Matěj Švanda
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5341925,89581
USD22,6018123,85619
GBP28,6986330,29137
CHF25,3967526,80625
PLN5,679205,99440

Kompletní informace zde