Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Čistič ovzduší AeroClean po nenápadném vstupu na burzu více jak zdesetinásobil svou hodnotu

Čistič ovzduší AeroClean po nenápadném vstupu na burzu více jak zdesetinásobil svou hodnotu

30.11.2021 15:52, AERC*

Akcie společnosti AeroClean Technologies, která v minulém týdnu vstoupila na burzu s vizí zkvalitnění dýchacích podmínek v především zdravotnických zařízeních, se po téměř jednom týdnu obchodují s více jak desetinásobnou kapitalizací, než při které byly upsány.

V našem týdenním přehledu oznámených a provedených IPO jsme v pondělí informovali o vstupu na americkou burzu na první pohled poměrně nenápadné společnosti AeroClean Technologies. Emise si na sebe přitáhla pozornost investorů pro své zaměření na zmírnění celosvětové pandemie a jedinečnou pozici na burze cenných papírů v daném odvětví.

O společnosti

Společnost se při registraci u Komise pro kontrolu cenných papírů Spojených států (SEC) charakterizovala jako společnost zabývající se technologiemi čištění vzduchu ve vnitřních prostorech.

Nejbližším cílem debutanta na americké burze je zahájit plnou komercializaci svých "vysoce účinných produktů" pro sterilizaci a dezinfekci vzduchu v interiérech. Čističe ovzduší jsou určeny k likvidaci škodlivých patogenů, mezi něž se řadí hlavně covid, přenášených vzduchem.

Společnost byla vytvořena za účelem vývoje bezkonkurenčního a technologicky vyspělého systému čištění vzduchu v nemocnicích a dalších zdravotnických zařízeních. Nástup celosvětové pandemie pouze podtrhnul naléhavost potřeby uvedení na trh čističů ovzduší, které by chránily nejen zdraví zdravotníků a pacientů, ale také ostatní skupiny obyvatelstva.

Ilustrativní zobrazení čističe ovzduší Purgo (zdroj: AeroClean)

V současné chvíli se společnost připravuje na kompletní uvedení prvního produktu Purgo na trh.

Uvedené řádky jsou pouze opisem informací z emisního prospektu, jakékoliv hodnocení společnosti či její technologie tak vychází pouze z vlastních slov společnosti.

Prospekt v plném znění naleznete v odkazu zde.

Uvedení na trh provázel zájem investorů

Upisovací rozmezí stanovil hlavní upisovatel Benchmark Company s pomocí HCFP/Capital Markets na 10-12 dolarů za akcii. Den před prvním obchodním dnem stanovila společnost upisovací cenu na 10 USD, a přišla si tak k dodatečnému kapitálu v hodnotě 30 mil. USD. Za těchto okolností činila tržní kapitalizace společnosti 139 mil. USD.

Během prvního obchodního dne však zájem investorů o akcie společnosti byl tak vysoký, že se akcie na veřejném trhu začaly obchodovat za 44 USD, tedy již s 340% nárůstem na hodnotě.

Vývoj ceny akcií nepoškodila ani skutečnost, že k emisi došlo přímo při celosvětové korekci na kapitálových trzích, kdy světový benchmark S&P 500 odepsal ze svého maxima až 3,06 % a technologický Nasdaq až 4,27 %. Zájem investorů o akcie společnosti je nadále odrazem růstu ceny, která je vzhledem k upisovací ceně již téměř dvanáctinásobná.

Vybrané prostředky chce společnost použít k financování výroby a vývoje svých zařízení. Tržní kapitalizace při poslední (29. listopadu) uzavírací ceně 117,35 USD činí 1,627 mld. USD.

Vývoj akcií od uvedení na burzu (zdroj: Bloomberg)

Akcie AeroClean s tickerem AERC dnes na americkém trhu klesají o 10,73 % na 104,76 USD.

Zdroj: Bloomberg, Yahoo, AeroClean


Martin Singer
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5341925,89581
USD22,5307823,78122
GBP28,6820930,27391
CHF25,4458926,85811
PLN5,674345,98926

Kompletní informace zde