Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Sdružení výrobců nápojů oznámilo plán na plošný systém zálohování nápojových PET lahví a plechovek

Sdružení výrobců nápojů oznámilo plán na plošný systém zálohování nápojových PET lahví a plechovek

15.11.2021 15:46, BABKOFOL

Výrobci nápojů se sdružili v Iniciativě pro zálohování a v minulém týdnu představili plán na plošný systém zálohování nápojových PET lahví a plechovek, který by měl zajistit podstatně vyšší míru zálohování nápojových obalů.

Výrobci nápojů se sdružili v Iniciativě pro zálohování a představili plán na plošný systém zálohování nápojových PET lahví a plechovek. Zakládajícími členy iniciativy jsou výrobci nápojů Coca-Cola HBC Česko a Slovensko, Heineken Česká republika, Kofola ČeskoSlovensko, Mattoni 1873 a Plzeňský Prazdroj.

Současný systém třídění odpadu funguje dobře, recyklace už méně. Je potřeba posunout se o krok dál, od třídění k opravdové recyklaci tak, aby vysbírané materiály mohly být opakovaně používány v uzavřeném koloběhu,“ uvádí Kristýna Havligerová, manažerka vnějších vztahů Iniciativy pro zálohování. „Dnes je sice část vytříděných PET lahví recyklována a znovu použita, velké množství však stále končí na skládce nebo ve spalovnách. Naším cílem je dosáhnout opakované recyklace obalových materiálů, kdy z PET lahve vzniká opět PET lahev a z plechovky opět plechovka,“ vysvětluje Havligerová.

Za každou zakoupenou PET lahev či plechovku zaplatí zákazníci navíc zálohu. Tu si budou moct vyzvednout oproti vrácené lahvi či plechovce v kterékoli prodejně zapojené do systému zálohování v České republice, uvádí tisková zpráva, dle které takový systém zajišťuje až 90% návratnost nápojových obalů.

„Než jsme se rozhodli podpořit zálohování PET lahví a plechovek, hodnotili jsme různé scénáře udržitelného hospodaření s obaly. Zálohování považujeme za nejlepší řešení. Vytřídí se díky tomu více použitých obalů. A hlavně se uzavře systém hospodaření s PET lahvemi a plechovkami. Z použitého obalu se vyrobí nový,“ popisuje Jannis Samaras, předseda představenstva Kofola ČeskoSlovensko.

Zavedení plošného systému zálohování však bude vyžadovat ukotvení v zákoně a následná realizace několika důležitých kroků, mezi které patří výběr administrátora systému státem, nastavení celého systému a osvěta veřejnosti. Dle zkušeností ze zahraničí může přípravná fáze od přijetí příslušného zákona trvat zhruba 2 roky.

Celá čtvrteční tisková zpráva od společnosti Kofola je k dispozici zde. Kofola ke konci léta také oznámila nový projekt vratného skla s názvem Cirkulka.

Akcie společnosti Kofola (BABKOFOL) na pražské burze posilují o 0,61 % na 330,00 Kč, na burze RM-SYSTÉM rostou o 0,30 % na 331,00 Kč.

Zdroj: Kofola, svetbaleni.cz


Matěj Švanda
Fio banka, a.s.
Prohlášení

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5697025,93330
USD22,9686324,24337
GBP28,5779830,16402
CHF25,1656726,56233
PLN5,674975,98993

Kompletní informace zde