Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Rivian Automotive dosáhl po největší americké IPO od roku 2014 více jak 100miliardovou kapitalizaci

Rivian Automotive dosáhl po největší americké IPO od roku 2014 více jak 100miliardovou kapitalizaci

12.11.2021 16:08, RIVN

Automobilový startup Rivian Automotive tento týden úspěšně vstoupil na burzu a během týdne dosáhnul na více jak sto miliardovou kapitalizaci. Z hlediska dlouhodobého přechodu na ekologičtější způsob přepravy se společnost těší zvýšenému zájmu a podpoře ze strany státu.

Rivian Automotive je americký startup v oblasti vývoje a výroby elektromobilů a služeb s nimi spojenými, který tento týden vstoupil na americkou burzu NASDAQ. Při veřejné nabídce akcií vybrala společnost 12 mld. USD, což je více peněz, než kolik vybrala kterákoliv jiná americká společnost od roku 2014. Vedle Tesly, která dosahuje více jak bilionovou kapitalizaci, odráží ocenění automobilového nováčka optimismus spojený s přechodem klasických automobilů se spalovacím motorem na vozy elektrické.

Akcie společnosti Rivian Automotive vzrostly od středečního uvedení na burzu při emisní ceně 78 dolarů za akcii na 122,99 USD (ke včerejšímu závěru). Toto ocenění ji při 107miliardové tržní kapitalizaci staví do pozice důstojného konkurenta tradičním autovýrobcům.

"Vybrané prostředky pomohou rozšířit výrobu a urychlí vývoj budoucích modelů," uvedl zakladatel společnosti a současně i výkonný ředitel RJ Scaringe.

První elektromobil, kterým společnost spustila doručování zákazníkům již v září, je pickup s označením R1T. Do konce roku však hodlá společnost mít ve své vozové nabídce tři elektromobily - plně elektrické SUV R1S a dodávkový vůz, který byl vyvinut ve spolupráci s Amazonem, držícím 19% podíl v Rivianu. Akcie Rivian drží také automobilka Ford, a to ve výši 12 % z celkového objemu emitovaných akcií.

Konkurent Musk je skeptický ohledně schopnosti Rivianu generovat kladné cash-flow

Zvýšenou pozornost nově zalistované společnosti na americké burze věnoval také zakladatel Tesly Elon Musk, který se nesnažil zakrýt skepsi okolo konkurenčního Rivianu. Na svém twitterovém účtu uvedl, že doufá v růst produktivity konkurenta a dosažení nezáporného cash-flow, avšak následně na Twitteru doplnil, že Tesla je jediným americkým automobilovým startupem, který dosáhl vysokého objemu produkce a pozitivního cash-flow za posledních sto let.

Muskův twitterový příspěvek o debutu Rivianu (zdroj: Twitter)

Bidenova administrativa podporuje rychle rostoucí trh elektromobilů subvencemi

Trh elektrických vozů je relativně malý, avšak rychle rostoucí. Za měsíc říjen činily tržby elektromobilů 3,6 % z celkových tržeb na americkém trhu, uvedl Wall Street Journal s odkazem na průzkum analytika Morgan Stanley.

Za účelem podpory přechodu na ekologičtější způsob přepravy připravila Bidenova administrativa plán subvence pro elektromobily, který přinese prvním dvěma stům tisícům kupců vozů Rivian daňovou úlevu 7,5 tisíc dolarů.

Vývoj akcií Rivian od uvedení na burzu (zdroj: Bloomberg)

Akcie Rivian Automotive (NASDAQ: RIVN) po dnešním zahájení trhu pokračují v růstu o 6,02 % na 130,4 USD.

Zdroj: Bloomberg, The Wall Street Journal

 
Martin Singer
Fio banka, a.s.
Prohlášení

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5531625,91584
USD22,9005224,17148
GBP28,6222530,21075
CHF25,0771226,46888
PLN5,678965,99414

Kompletní informace zde