Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Bankovní rada ČNB zvýšila hlavní sazbu na 2,75 %, Rusnok čeká do konce roku 7% inflaci

Bankovní rada ČNB zvýšila hlavní sazbu na 2,75 %, Rusnok čeká do konce roku 7% inflaci

4.11.2021 18:07

Bankovní rada ČNB dnes rozhodla o zvýšení dvoutýdenní repo sazby o 125 bazických bodů na 2,75 % včetně navýšení lombardní sazby na 3,75 % a diskontní sazby na 1,75 %. Hospodářský růst má v následujících dvou letech zrychlit.

Zdroj: Ilustrace ČNB

Bankovní rada České národní banky v reakci na mimořádně silné inflační tlaky ze zahraničí i domácí ekonomiky hlasovala v poměru 5:2 pro zvýšení hlavní úrokové 2T repo sazby na 2,75 % včetně doprovodného zvýšení diskontní a lombardní sazby na 1,75 %, respektive 3,75 %.

Během tiskové konference guvernér Rusnok uvedl, že dva členové bankovní rady, kteří hlasovali pro ponechání sazeb na stávající úrovni, se domnívali, že vysoká inflace je vyvolána nákladovými tlaky, pro jejichž zábranu nemá ČNB efektivní nástroje. Pětičlenná většina naopak zastávala názor, že minimálně 50 % inflačních tlaků je vyvoláno domácími faktory a nejsou generovány zahraničními cenami.

Bankovní rada ČNB rozhodla o zvýšení sazeb na uvedené úrovně v poměru 5:2 (zdroj: ČNB)

ČNB očekává, že během zimy se inflace přiblíží 7 % v meziročním vyjádření, důležitým faktorem bude růst jádrové inflace, která odráží významné domácí cenové tlaky a silnou dynamiku cen výrobců. Podstatným faktorem souvisejícím s rostoucí inflací je zvyšování cen potravin, které je důsledkem růstu cen zemědělských komodit na světových komoditních trzích. Regulované ceny výrazně vzrostou začátkem roku 2022, a to vlivem rostoucí ceny elektřiny pro domácnosti.

V průběhu příštího roku by inflace s přispěním předchozího výrazného zvýšení sazeb postupně měla zvolnit a na horizontu měnové politiky klesnout do 2% cíle ČNB.

Bankovní rada je připravena pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb v souladu s podzimní prognózou,“ uvedl Rusnok na tiskové konferenci.

Růst HDP v příštích dvou letech zrychlí

Do poloviny roku 2022 má být výkon české ekonomiky tlumen záporným příspěvkem čistého vývozu, který bude zasažen pokračující přetížeností globálních výrobních a dodavatelských řetězců, na nichž je česká exportně orientovaná ekonomika závislá. HDP by měl letos souhrnně vzrůst zhruba o 2 %, zatímco v příštích dvou letech je očekáváno jeho zrychlení. Tuzemská ekonomická aktivita by dle prognózy ČNB měla dorovnat předpandemickou úroveň v závěru roku 2022.

Prognóza růstu HDP (zdroj: ČNB)

Dilema cenové stability za cenu mírného ochlazení ekonomiky

Na závěr tiskové konference položil Rusnokovi otázku novinář agentury Bloomberg, který se dotázal na dilema bankovní rady při rozhodování, zda podpořit cenovou stabilitu na úkor ochlazení hospodářského růstu.

Optimálním řešením je dle ČNB částečné ochlazení ekonomiky, které v rozumném období přivede cenovou stabilitu zpět na očekáváné úrovně, což je ostatně hlavním cílem České národní banky.

Vývoj 2T repo sazby ČNB za posledních 5 let (zdroj: Bloomberg)

Zdroj: Česká národní banka, Bloomberg


Martin Singer
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5940325,95897
USD22,9851724,26083
GBP28,6052230,19278
CHF25,2542126,65579
PLN5,704556,02115

Kompletní informace zde