Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Viceguvernér ČNB Mora hovoří o možném zvýšení sazeb až o 50 bazických bodů

Viceguvernér ČNB Mora hovoří o možném zvýšení sazeb až o 50 bazických bodů

16.9.2021 14:46

Bankovní rada ČNB bude na zasedání koncem tohoto měsíce hlasovat o změně úrokových sazeb. Viceguvernér Marek Mora zmiňuje možnou variantu zvýšení o 50 bazických bodů, která je dle jeho slov pravděpodobnější než varianta zvýšení o čtvrt procentního bodu.

Na bankovním zasedání, které se bude konat 30. září velmi pravděpodobně dojde ke zvýšení úrokových sazeb. Otázkou je o kolik – zda o půl procentního bodu nebo (stejně jako na dvou letních zasedáních) o čtvrt procentního bodu. Cílem je tak zkrotit neočekávaně rostoucí inflaci poháněnou nejnižší mírou nezaměstnanosti v Evropské unii.

Mora uvedl, že zatímco globální faktory tlačí spotřebitelské ceny výše, hlavní inflační výzvou pro Čechy byly velmi robustní domácí tlaky spojené s nedostatkem pracovníků, který přetrvává navzdory narušenému pracovnímu trhu pandemií.

„Šance (na zvýšení) se nyní jasně pohybují mezi 25 a 50 bazickými body, možná blíže k 50,“ řekl Mora ve středečním rozhovoru. Uvedl také, že naléhavost růstu sazeb se podstatně zvýšila. K tomu, aby hlasoval pro zvýšení o 50 bazických bodů bude požadovat podrobnější data. Řádně chce také své rozhodnutí zdůvodnit.

Pokud by se ke zvýšení o půl procentního bodu ČNB odhodlala, jednalo o největší utahování měnové politiky v EU za téměř dekádu dlouhé období. Za téměř 20 let, kdy banka provádí cílování inflace, takto razantní zvýšení dosud neprovedla. V porovnání se svými sousedy, kteří prosazují programy nákupu dluhopisů a drží úrokové sazby za účelem podpory ekonomik na rekordně nízkých úrovních, tak razí Česká republika s Maďarskem odlišnou cestu.

Inflace v ČR za minulý měsíc povyskočila na nejvyšší úrovně od roku 2008 a již po tři roky se drží nad inflačním cílem ČNB, který činí 2 %.

Na předchozích dvou zasedáních hlasoval Mora společně s většinou pro zvýšení úrokových sazeb o čtvrt procentního bodu. Dva členové hlasovali pro ponechání sazeb beze změn, jeden pro zvýšení o půl procentního bodu.

Výnosy státních dluhopisů reagovaly růstem.

 

Zdroj: Bloomberg


Michal Fric
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5531625,91584
USD22,9005224,17148
GBP28,6222530,21075
CHF25,0771226,46888
PLN5,678965,99414

Kompletní informace zde