Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Kofola: shrnutí konferenčního hovoru s managementem

Kofola: shrnutí konferenčního hovoru s managementem

3.9.2021 16:12, BABKOFOL

Letní sezóna: Kofola si prozatím pochvaluje průběh letní sezóny. I přes ne úplně ideální počasí hlásí za srpen 5% meziroční růst tržeb, což vzhledem k vysoké loňské srovnávací základně hodnotíme jako velmi dobrý počin. Velmi slušně vyznívají letní prodeje v Chorvatsku a Slovinsku, v červenci a srpnu management naznačuje dvojciferné meziroční růsty tržeb, chorvatské výnosy za srpen jsou vyšší než tomu bylo v srpnu roku 2019, tedy v období před covidem. Letošní turistická sezóna je tak zdá se mnohem živější než tomu bylo loni, což se pozitivně projevuje do hospodaření v Adriatiku, které se tak zatím vyvíjí nad očekávání managementu. Ve stěžejním Česko-Slovensku Kofola oznámila za měsíce červen, červenec a srpen 9% meziroční růst tržeb. Finanční ředitel Martin Pisklák vydařený začátek a průběh letní sezóny odůvodnil velmi dobrou připraveností Kofoly na hlavní část roku, většina kapacit a činností se soustředila a směřovala na opětovný rozjezd gastra.

Ceny vstupů: Kofola vnímá inflační tlaky v české ekonomice, což se letos promítá a ještě promítne do cen základních materiálů nebo rovněž do logistických (dopravních) nákladů. Výhled letošního vývoje cen základních vstupů jako je cukr a PET resin management společnosti ponechal obdobný, resp. u cukru upřesnil tempo růstu na horní hranu rozpětí 10 – 15 % a u PET naopak ponížil tempo na dolní hranici intervalu 15 – 25 %. Nicméně podle dnešního vyjádření finančního ředitele se růst cen vstupů více projeví až ve druhé polovině letošního roku, což bude tlumit marže a provozní ziskovost. I přesto, že tržby za 3Q 2021 mají nakročeno překonat vysokou loňskou úroveň, tak do EBITDA se to kvůli rostoucím materiálovým nákladům nemusí plně projevit a ziskovost za letošní 3Q může být pod rekordní loňskou hladinou. Kofola v reakci na aktuální inflační tlaky oznámila záměr ve zbytku roku navyšovat ceny svých produktů a tím tak tlumit negativní dopady vyšších provozních nákladů.

Letošní výhled EBITDA: Po silném 2Q Kofola upravila výhled EBITDA z 1030 – 1150 mil. Kč na 1080 – 1150 mil. Kč. Výrazná ziskovost ve 2Q by mohla vybízet ještě k optimističtější úpravě letošní predikce, a to směrem k hranici 1200 mil. Kč. Management však právě kvůli výše zmíněným rostoucím cenám vstupů zůstává na zbytek roku konzervativnější a horní hranu výhledu tak ponechává beze změny. To zapadá do naší zatím poslední očekávky posazené do blízkosti 1100 mil. Kč s tím, že po vydařeném druhém kvartále vidíme poměrně silný potenciál naplnění horní hrany výhledu.


Jan Raška, analytik, Fio banka, a.s.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde