Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > ECB vztyčuje prst před klimatickými riziky, nový zátěžový test prověří kapitálovou přiměřenost bank

ECB vztyčuje prst před klimatickými riziky, nový zátěžový test prověří kapitálovou přiměřenost bank

2.9.2021 14:24

Evropská centrální banka přitvrzuje ve své pozici vůči obchodním bankám, jež má za cíl připravit na zátěžové testy, které v příštím roce odhalí zranitelnost vůči rizikům klimatických změn.

Evropská měnová autorita dala dříve v tomto roce najevo nespokojenost se snahou institucí finančního sektoru reagovat na rizika klimatického charakteru. ECB tak po bankách požaduje údaje o tom, jak by se jejich rozvahy mohly vyvíjet do roku 2050 v období za 10, 20 a 30 let. Regulátor bude navíc také zkoumat souvislost klimatických faktorů a zisků bankovních domů. Dle utajeného zdroje zahájí ECB metodiku v říjnu letošního roku.

Politiky evropských států mají za cíl postavit banky do čela v boji proti klimatickým změnám. Primárním úkolem pak bude zapříčinit odliv kapitálu od znečišťovatelů životního prostředí. Na rozdíl od trhu ve Spojených státech, kde je moderní získávat finance na kapitálovém trhu, je evropský region velmi závislý na financování od úvěrových institucí, poznamenal Bloomberg. Je tedy nyní úlohou investorů, vzít na vědomí fakt, že banky s vysokým podílem úvěrování ekologicky nepřátelských společností, mohou čelit vyššímu kapitálovému požadavku, což by mohlo snížit jejich schopnost vyplácet dividendy.

ECB dala jasně najevo, že začne postupně ke klimatickému riziku přistupovat se stejnou závažností, jako ke kterémukoliv jinému riziku. Ředitel agentury Fitch v Londýně Monsur Hussain navíc k záležitosti dodal, že mimo společenskou odpovědnost banky nezačleňují ESG rizika (environmentální, sociální a korporátní rizika) do všech obchodních aspektů, včetně oceňování.

Dle průzkumů ECB by se mohla u bank evropského regionu do roku 2050 zvýšit průměrná pravděpodobnost selhání úvěrových portfolií s expozicí vůči klimatickým rizikům o 30 %.

Zdroj: Bloomberg


Martin Singer
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,4398125,79619
USD22,7716024,03540
GBP28,4943030,07570
CHF24,9593926,34461
PLN5,665925,98038

Kompletní informace zde