Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Jerome Powell: Fed by mohl tento rok omezit nákupy dluhopisů, se zvyšováním sazeb nebude spěchat

Jerome Powell: Fed by mohl tento rok omezit nákupy dluhopisů, se zvyšováním sazeb nebude spěchat

27.8.2021 17:21

Předseda Fed Jerome Powell na očekávaném sympóziu v Jackson Hole nastínil monetární politiku pro blízké období. Nákupy dluhopisů by Fed mohl omezit již tento rok, s následným zvyšováním úrokových sazeb bude opatrný.

Ilustrační foto: Předseda FED Jerome Powell, zdroj: The Federal Reserve

Ilustrační foto: Předseda Fed Jerome Powell, zdroj: The Federal Reserve

Fed by mohl tento rok začít omezovat nákupy dluhopisů, ale s následným zvyšováním úrokových sazeb nebude spěchat, uvedl na očekávaném sympóziu předseda instituce Jerome Powell.

Jerome dále uvedl, že ekonomika nyní naplnila test „značného pokroku“ směrem k inflačnímu cíli, který Fed určil jako podmínku pro omezení nákupů dluhopisů, a trh práce dle něj také učinil „jasný pokrok“.

„Načasování a tempo nadcházejícího omezení nákupu dluhopisů nebude značit přímý signál ke zvyšování úrokových sazeb. K tomu [navyšování sazeb – poznámka překladatele] jsme si vyjádřili odlišný a výrazně striktnější test,“ řekl Powell.

Také uvedl: „Řekli jsme, že budeme nadále držet cílové rozpětí pro úrokovou sazbu na současné hladině, dokud ekonomika nedosáhne podmínek konzistentních s maximální zaměstnaností, inflace nedosáhne 2 % a nebude na cestě k tomu, aby po určité období tuto hladinu mírně překračovala. Máme stále co dělat, abychom dosáhli maximální zaměstnanosti a čas ukáže, zdali jsme dosáhli 2% inflace na udržitelné bázi.“

 

Zdroj: Bloomberg


Matěj Švanda
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,4928425,85216
USD22,8586824,12732
GBP28,5507330,13527
CHF25,0177726,40623
PLN5,662715,97699

Kompletní informace zde