Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > ČEZ rozhodl o uzavření elektrárny Mělník III, místo uhlí bude používat nízkoemisní zdroje

ČEZ rozhodl o uzavření elektrárny Mělník III, místo uhlí bude používat nízkoemisní zdroje

17.8.2021 15:15, BAACEZ

Skupina ČEZ uvedla, že odstaví velký elektrárenský uhelný blok Mělník III, čímž se celá lokalita změní na čistě teplárenskou. Společnost tak pokračuje v plánované transformaci a do roku 2030 bude v lokalitě vyrábět jen z nízkoemisních zdrojů. Zároveň ČEZ začne s přípravou výstavby nízkoemisních technologií, které by postupně měly nahradit bloky Mělník II a Mělník I.

Mimo uzavření uhelného bloku Mělník III se začíná připravovat výstavba paroplynových zdrojů. Kromě nich se v lokalitě se plánuje do budoucna využít dalších nízkoemisních technologií.

Jednotlivé bloky by se dle tiskové zprávy měly uzavírat postupně. Jako první přijde na řadu právě Mělník III, v dalších letech dojde k odstavení hnědouhelných tepláren Mělník II a Mělník I. Kvalita dodávek odběratelům však nijak nepoklesne, nejprve budou do provozu uvedeny náhradní zdroje.

Odchodem od uhlí Skupina ČEZ pomůže nejen sama sobě dosáhnout ekologických závazků, ale také městům. Pavel Cyrani, místopředseda představenstva ČEZ, uvádí: „Transformace našich teplárenských provozů je jednou z klíčových oblastí, kterými dosáhneme našich ekologických závazků. Ekologizace mělnického zařízení je jedním z významných kroků v dosažení nízkoemisní výroby, které jsme si vytyčili ve strategii Vize 2030 Čistá Energie Zítřka. S ohledem na velikost mělnického zdroje a jeho důležitost pro Prahu budeme právě tam směřovat největší podíl plánovaných investic do modernizace teplárenství.“ O záměru ČEZu investovat do modernizace tepláren v nejbližších letech 30 až 40 miliard Kč jsme informovali v samostatném článku.

 

Zdroj: ČEZ


Michal Fric
Fio banka, a.s.
Prohlášení

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,4826225,84138
USD22,8985824,16942
GBP28,5886830,17532
CHF25,0722626,46374
PLN5,663545,97786

Kompletní informace zde