Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Robinhood zažil nezdařilý vstup na burzu, debut Duolingo naopak doprovázel zájem investorů

Robinhood zažil nezdařilý vstup na burzu, debut Duolingo naopak doprovázel zájem investorů

30.7.2021 14:10, DUOL, HOOD, COOK

Po dlouhých přípravách uvedly společnosti Robinhood, Duolingo a Traeger své akcie na americkém trhu, a zahájily tím své působení jako veřejně obchodovatelné společnosti.

Robinhood zahájil své počínání na burze se zklamáním

Akcie Robinhood (NASDAQ: HOOD) v úvodu čtvrtečního vysoce očekávaného burzovního debutu velmi rychle odepsaly více jak 10 % ze své hodnoty a investoři našli rovnováhu při ceně 34,82 USD, kde také akcie uzavřely. Pro online obchodníka se jednalo o velké zklamání, neboť se již tak snažil vyhnout nepříznivému cenovému vývoji upsáním akcií za nejnižší upisovací cenu. Úspěch v prvním obchodním dnu byl o to důležitější, že společnost prodala velkou část svých akcií obchodníkům na vlastní platformě.

Zdá se být ironické, že společnost, která se stala známou pro masové ovlivňování cen akcií GameStop a AMC, se nyní stala předmětem samotné spekulace na pokles velkou skupinou internetových účastníků. V souvislosti se čtvrtečním zahájením se totiž na sociální síti Reddit spojili obchodníci, kteří si navzájem doporučili akciím vyhnout, případně spekulovat na pokles.

Představitelé společností Traeger a Robinhood měli čest zahájit obchodní seanci na burze NYSE, respektive Nasdaq (zdroj: Youtube CNBC)

Akcie Duolingo i nadále odráží zájem investorů

Na optimistické vlně se naopak svezly akcie jazykové vzdělávací platformy Duolingo (NASDAQ: DUOL), která dokázala své akcie upsat za cenu vyšší, než činilo již tak zvýšené upisovací rozmezí. V úvodním dnu tak vzrostly cenné papíry platformy o 38,2 % na 141 USD, kde našly své dosavadní maxium. Od té doby se akcie drží v cenovém pásmu 130-140 USD.

Duolingo v úvodní den na Wall Street (zdroj: Duolingo Facebook)

Duolingo v úvodní den na Wall Street (zdroj: Duolingo Facebook)

Vedení společnosti umožnilo svým zaměstnancům prodat 25 % svého drženého podílu po dobu sedmi dnů od zahájení obchodování. V běžné praxi je tento prodej časově omezen a zaměstnanci-akcionáři mohou prodat svůj podíl nejdříve po 180 dnech od vstupu na burzu. Dle finančního ředitele Skaruppaho chtěla dát společnost svým zaměstnancům možnost benefitovat na akciích bezprostředně po IPO.

Ve čtvrtek se začaly na NYSE obchodovat také akcie Traeger (NYSE: COOK), které společnost upsala za 18 USD. Ty během včerejší seance připsaly 22,2 % na 22 USD.

Zdroj: CNBC, The Wall Street Journal


Martin Singer
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5711625,93484
USD23,0552324,33477
GBP28,7049530,29805
CHF25,3009126,70509
PLN5,682125,99748

Kompletní informace zde