Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > ČEZ očekává po výměně separátorů na prvním bloku temelínské elektrárny zvýšení výkonu (+komentář)

ČEZ očekává po výměně separátorů na prvním bloku temelínské elektrárny zvýšení výkonu (+komentář)

15.7.2021 12:01, BAACEZ

Energetická společnost ČEZ očekává, že výměna separátorů na prvním bloku Jaderné elektrárny Temelín přinese zvýšení výkonu o jednotky megawatt. Přesné výsledky navýšení výkonu budou však známy až po garančním měření, které se uskuteční ve druhé polovině prázdnin.

Nové separátory vyměnil ČEZ během nedávné odstávky prvního bloku. Vyšší výkon v Temelíně může nahradit uhelné elektrárny, čímž by došlo k úspoře několika tisíc tun CO2.

„Zlepšování efektivity bezemisních jaderných elektráren je součástí naší nové vize Čistá energie zítřka. Na obou našich jaderných elektrárnách jsme od jejich spuštění přidali výkon 568 MW, což už je výkon větší elektrárny. Aktuálně dohromady obě elektrárny ročně vyrábí přes 30 TWh, v následujících letech chceme zvýšit výrobu našich největších bezemisních zdrojů o další dvě terawatthodiny a směřovat k šedesátileté životnosti,“ uvedl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

„Každé navýšení výkonu, resp. snaha o rostoucí výrobu z jaderných elektráren je pro ČEZ příležitost a vytváří to potenciál do provozní ziskovosti. Zejména pak v období aktuálně rostoucích cen silové elektřiny, kdy pro nejbližší roky předpokládáme posun prodejních cen z nynějších cca 49 EUR/MWh až k úrovním poblíž 60 EUR. S postupným útlumem výroby z uhelných zdrojů bude mít jaderná energetika čím dále větší podíl ve výrobním mixu ČEZu Z loňských 49 % již letos očekáváme nárůst podílu produkce z jádra na 54 % a ve střednědobém horizontu pak posun k úrovním 57 – 58 %. Ambice postupně navýšit výrobu z Temelína a Dukovan je již dlouhodobějším cílem ČEZu, dříve management hovořil o plánované roční produkci nad 31,5 TWh. V posledním období je ze strany společnosti komunikován objem převyšující hladinu 32 TWh, to znamená vylepšení o 2 TWh. To už je číslo, které má potenciál se výrazněji projevit do ziskovosti ČEZu. Podle našich odhadů může jít o 2 – 3 mld. Kč,“ říká analytik Fio banky Jan Raška.

Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín, říká: „Díky novým separátorům dokážeme lépe využít páru v nejaderné části elektrárny a v konečném důsledku získat na generátoru vyšší výkon, aniž bychom zvyšovali výkon reaktoru. Přesný přírůstek budeme znát až po vyhodnocení garančního měření, které nás teprve čeká.“

 

Zdroj: ČEZ


Michal Fric
Fio banka, a.s.
Prohlášení

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6504626,01854
USD22,8294924,09651
GBP28,7939830,39202
CHF25,1982626,59674
PLN5,705526,02218

Kompletní informace zde