Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Robinhood by mohl po IPO dosáhnout ocenění 30 mld. USD, stále však řeší soudní spory a kompenzace

Robinhood by mohl po IPO dosáhnout ocenění 30 mld. USD, stále však řeší soudní spory a kompenzace

7.7.2021 16:45

Společnost Robinhood, která provozuje populární investiční aplikaci pro drobné investory a obchodníky, podala v minulém týdnu u americké Komise pro cenné papíry dlouho očekávanou žádost o uvedení na burzu. Dle analytika S&P Global Market Intelligence by mohl vstup na burzu provázet větší zájem, než byl původně předpokládán.

Analytik S&P Global očekává silný vstup na burzu s celkovým ohodnocením 30 mld. USD

Výzkumný analytik Tom Mason z S&P Global Market Intelligence, který se zaměřuje na fintech společnosti, uvedl ve svém příspěvku, že by společnost mohla prostřednictvím oznámené veřejné nabídky (IPO) dosáhnout celkového ocenění 30 mld. USD. Ve svém včerejším příspěvku Mason uvedl, že dříve předpokládané ocenění 20 mld. USD se zdá být spíše konzervativní odhad, když analytik nyní očekává silné uvedení na burzu s valuací nad uvedenou hodnotou.

Společnost S&P Global již v lednu ocenila hodnotu podniku na 18,2 mld. USD a uvedla, že ocenění 30 mld. USD by bylo možné dosáhnout, pokud by bylo založeno na valuaci konkurenčních online brokerů jako například Charles Schwab, E-Trade Financials (vlastní Morgan Stanley) a TD Ameritrade (nyní pod Schwab), kteří byli po svém uvedení na trh růstoví.

Vzhledem k občasným chybným krokům v oblasti zveřejňování informací a finančních předpisů nese Robinhood značné riziko, ale podle našeho názoru má i nadále obrovský růstový potenciál," napsal Mason a dále pokračoval, že společnost stále může poskytnout lukrativní doplňkové služby jako například správu majetku. Dodatečné výnosové zdroje by pro společnost představovaly zvýhodněnou pozici na trhu, kterou by investoři museli zohlednit.

Kryptoměnový dceřiný podnik očekává pokutu za selhání v kyberbezpečnosti a postupech spojených s praním špinavých peněz

Kryptoměnová jednotka společnosti Robinhood Markets Inc. očekává, že newyorským regulačním orgánům (NYDFS) zaplatí pokutu ve výši nejméně 10 milionů dolarů za údajné porušení státních pravidel týkajících se kybernetické bezpečnosti a postupů proti praní špinavých peněz.

Američtí regulátoři nařizují finančním institucím dodržovat postupy proti praní špinavých peněz, které zahrnují ověřování uživatelských informací, reakce na žádosti orgánů činných v trestím řízení a monitorování transakcí. Státní nařízení také požaduje po příslušných institucích vybudovat kybernetickou ochranu, která by minimalizovala riziko výpadku, nebo hackerského útoku.

NYDFS v březnu informoval dceřinou společnost Robinhood o údajném porušení zákona o ochraně osobních údajů. V oznámení o kybernetické bezpečnosti regulátor zdůraznil nedostatky v oblasti hodnocení rizik, reakce na incidenty, plánu kontinuity provozu a nedostatků v zabezpečení vývoje aplikace.

Robinhood varoval investory, že kybernetické útoky mohou negativně dopadnout na hospodářské výsledky společnosti, když v minulém roce bylo dle Bloombergu napadeno přibližně 2 tisíce uživatelů, z nichž někteří se obrátili na Ústavní soud se žalobou pro odcizení stovek milionů dolarů. Robinhood požádal o zpětvzetí žaloby s návrhem, že peníze, které byly odcizeny hackerskými útoky, navrátí.

Korporace Finra minulý týden uvedla, že Robinhood mimo jiné souhlasil se zaplacením 70 mil. USD, za klamání klientů, schvalování nezpůsobilých obchodníků a selhání v řádném dohlížení na svou technologii. Uvedených 70 mil. USD se skládá z pokuty 57 mil. USD a 12,6 mil. USD kompenzace svým klientům.

Robinhood uvedl v žádosti pro Komisi cenných papírů, že kryptoměnová dceřiná jednotka spolupracuje s vyšetřujícími úřady a že v současné chvíli společnost není schopna předpovědět důsledky, které mohou plynout z vyšetřování.

O žádosti o vstup na burzu jsme dříve informovali zde. Dění okolo společnosti a jejím vstupem na burzu pro vás pravidelně sledujeme.

Zdroje: Bloomberg, Wall Street Journal, S&P Global Market Intelligence, Robinhood


Martin Singer, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5813825,94562
USD23,0338224,31218
GBP28,6889030,28110
CHF25,3563826,76363
PLN5,701056,01745

Kompletní informace zde