Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Robinhood po dlouhém očekávání zažádal o uvedení na burzu formou veřejné nabídky

Robinhood po dlouhém očekávání zažádal o uvedení na burzu formou veřejné nabídky

2.7.2021 15:35

Společnost Robinhood včera podala u americké Komise pro cenné papíry žádost o veřejnou nabídku akcií (IPO), a přitahuje tak pozornost investorů, kteří od začátku roku vyhlíželi potenciální vstup na burzu obchodní platformy jakožto nejžhavější IPO tohoto roku.

Oznámení emise

Hlavními upisovateli emise budou Goldman Sachs, J.P. Morgan, Barclays, Citigroup, Wells Fargo a další. Během úpisu akcií směřuje společnost k výběru 100 mil. USD.

Dle emisního prospektu proběhne dlouho očekávaný debut společnosti Robinhood na trhu NASDAQ s již předpřipraveným tickerem HOOD. Cenové, ani časové parametry emise zatím nejsou známé, podrobnosti pro vás však budeme nadále sledovat.

O společnosti

Společnost Robinhood je známá především pro poskytování přístupu na kapitálový trh prostřednictvím stejnojmenné obchodní platformy, která umožňuje drobným klientům investovat a spekulovat na tržních pohybech finančních aktiv.

Společnost byla založena s vizí, že každý člověk by měl mít přístup k finančním trhům. Robinhood proto přišel na trh s moderní platformou, která je přístupná pro všechny, nehledě na bohatství, příjem, či osobní pozadí.

Právě obchodník Robinhood byl na počátku letošního roku spojován s přílivem neprofesionálních obchodníků (amerických teenagerů), kteří dle amerických zpravodajských relací se svými financemi obchodovali bez zvýšené obezřetnosti a znalosti možných dopadů, což v první polovině letošního roku přilákalo pozornost regulátorů.

Pro společnost nyní panují obavy, že by mohlo dojít k odlivu příležitostných obchodníků, kteří svým obchodováním v rámci legrace přispěli na trhu s Dogecoinem jednou třetinou celkových výnosů z kryptoměn. Populárními tituly se také staly akcie GameStop a AMC, jejichž obchodování později obchodní platforma pozastavila.

Ekonomické pozadí

Platforma Robinhood v současné době sčítá na 18 mil. obchodních účtů s celkovou hodnotou spravovaných aktiv přes 80 mld. USD. Aktuální stav registrovaných klientů představuje oproti březnu 2020 solidní nárůst, když během pandemického propadu na světových finančních trzích přes Robinhood obchodovalo „pouze“ 7,2 mil. uživatelů a celková suma aktiv klientů ve stejném období činila 19,2 mld. USD.

Solidní nárůst finančních aktiv je však vykazován v období od propadu globálních trhů, od kdy trhy prakticky jen rostly. Jen index S&P 500 od března 2020 vzrostl o 93 % a technologický Nasdaq Composite o 111 %.

V roce 2020 činily výnosy společnosti 959 mil. USD, což oproti roku 2019 představovalo více jak dvojnásobný nárůst (278 mil. USD).

Na rozdíl od většiny společností, které vstupují na burzu byl Robinhood v minulém roce ziskový, když vygeneroval čistý zisk 7,45 mil. USD, zatímco na konci roku 2019 vykázala společnost čistou ztrátu 107 mil. USD.

Zdroj: Bloomberg, CNBC, cnet, Robinhood


Martin Singer, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5531625,91584
USD22,9005224,17148
GBP28,6222530,21075
CHF25,0771226,46888
PLN5,678965,99414

Kompletní informace zde