Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Bankovní rada ČNB zvýšila sazby, Rusnok nevyloučil navyšování na dalších měnových zasedáních

Bankovní rada ČNB zvýšila sazby, Rusnok nevyloučil navyšování na dalších měnových zasedáních

23.6.2021 16:45

Bankovní rada ČNB dnes rozhodla o zvýšení dvoutýdenní repo sazby o 25 bazických bodů na 0,5 %. Rada sedmi současně rozhodla o navýšení lombardní sazby také o 25 bazických bodů na 1,25 %. Diskontní sazba byla ponechána beze změny na 0,05 %. Sazby nabývají platnost od 24. června.

Ilustrace z oficiálního Twitteru ČNB

Dlouho očekávané zasedání bankovní rady přineslo výsledek, který již dříve naznačoval víceguvernér Nidetzký, a sice, že zvyšování úrokových sazeb ze strany ČNB je letos hotová věc. Vyššími sazbami chce měnová autorita tlumit inflační tlaky, které by mohly vyvolávat růst ekonomiky a vývoj na trhu práce. Víceguvernér a člen rady v dřívejším rozhovoru s deníkem E15 uvedl, že otázka, která se nabízí, je jen kdy a kolikrát ke zvýšení sazeb dojde.

Růst inflace nad toleranční pásmo byl důsledkem inflačních tlaků ze zahraničí, nízké míry nezaměstnanosti a svižného růstu mezd a platů. Dle prognózy ČNB by se v příštím čtvrtletí měla inflace pohybovat u horní hranice tolerančního pásma, v následujícím roce by se měla inflace navrátit zpět k cílové hodnotě 2 %. Guvernér Rusnok na tiskové konferenci uvedl, že zahraniční inflační tlaky mají pouze krátkodobý charakter a měly by v krátkodobém horizontu pominout.

Z hlediska hospodářské aktivity očekává ČNB návrat k růstu, který by měl výrazně zrychlit v příštím roce. Zlepšení v následujícím období čeká i českou korunu, která by měla vůči euru i nadále zpevňovat.

Výhled navyšování úrokových sazeb

Při zasedání bankovní rady bylo návrženo také zachování úrokových sazeb z důvodu pokračující nejistoty okolo vývoje pandemie a snahy o podporu malých a středních podnikatelů v prostředí přetrvávající konsolidace české ekonomiky. Návrh byl však přehlasován ve prospěch navýšení sazeb.

Na závěr tiskové konference položila dotaz agentura Bloomberg, zda bude ČNB podle dřívějšího výhledu navyšovat sazby na každém z příštích měnových zasedáních. Guvernér Rusnok nepřímo odpověděl, že se tato varianta postupného navyšování sazeb nedá vyloučit a ujistil, že pokud budou i nadále známky oživení ekonomiky a ústupu pandemie, pak je banka připravena sazby zvýšit k naplnění prognózy.

Měnověpolitický výhled České národní banky se drží předpokladu, že česká ekonomika bude i nadále vykazovat známky oživení, progresi ve vakcinaci a nebude hrozit zavední dalších plošných opatření, která by mohla zpomalit hospodářský růst.

Zdroj: ČNB


Martin Singer
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5341925,89581
USD22,5307823,78122
GBP28,6820930,27391
CHF25,4458926,85811
PLN5,674345,98926

Kompletní informace zde