Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Čínská vláda tlačí na skupinu Alibaba, aby prodala svá mediální aktiva

Čínská vláda tlačí na skupinu Alibaba, aby prodala svá mediální aktiva

16.3.2021 16:44, BABA

Čínská vláda vyvíjí tlak na skupinu Alibaba, aby prodala některé ze svých mediálních aktiv. Důvodem jsou obavy ze sílícího mediálního vlivu technologických gigantů na názor čínské veřejnosti.

 

Čínská vláda vyvíjí tlak na skupinu Alibaba, aby prodala některé ze svých mediálních aktiv včetně anglicky píšících novin v Hong-Kongu jménem South China Morning Post (SCMP), uvádí dle Bloombergu zainteresovaná osoba. Důvodem pro tento nátlak mají být rostoucí obavy vlády ohledně vlivu technologických gigantů na názor čínské veřejnosti.

Peking vyjádřil obavy ohledně mediálních aktiv společnosti Alibaba již během několika setkání v minulém roce, uvádí zainteresovaná osoba. Vládní úředníci pak mají být obzvláště nespokojeni s vlivem Alibaby na sociálních médiích v Číně a s rolí jednoho ze zástupců vedení společnosti v tamním online skandálu.

O tom, že čínská vláda žádá Alibabu, aby se zbavila svých mediálních aktiv, reportoval již dříve The Wall Street Journal. Diskuze o prodeji novin SCMP začala dle zainteresované osoby rovněž v minulém roce. Ačkoli nebyl identifikován žádný konkrétní kupující, očekává se, že se bude jednat o čínskou entitu.

„Můžete si být jisti, že věrnost Alibaby k SCMP zůstává nezměněno a nadále podporuje naši misi a obchodní cíle,“ vyjádřil se k situaci v interní zprávě zaměstnancům přezkoumané redakcí Bloombergu Gary Liu, ředitel novin SCMP. Zástupci Alibaby v Číně a v USA na žádosti o komentář nereagovali.

Alibaba společně s jejím spoluzakladatelem Jackem Ma během uplynulých let potichu vybudovala rozpínající se portfólio mediálních aktiv, mezi které patří mediální platformy podobné společnosti Buzz Feed, noviny, televizní produkční společnosti, sociální média a reklamní aktiva. Společnost vlastní také např. stěžejní podíl v sociálních síti Weibo, která se podobá Twitteru, a Youku, jednou z čínských největších streamovacích služeb.

Akcie spoečnosti Alibaba na NYSE klesají o 0,93 % na 228,13 USD.

Zdroj: Bloomberg


Matěj Švanda
Fio banka, a.s.
Prohlášení

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde