Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Automobilka Hyundai Motor se od prohlášení o spolupráci s Applem později odklonila

Automobilka Hyundai Motor se od prohlášení o spolupráci s Applem později odklonila

8.1.2021 17:22, AAPL, HYMTF

Novinku o spolupráci na vývoji autonomních elektrovozidel mezi jihokorejskou automobilkou Hyundai Motor a americkým gigantem Apple odvysílala televizní stanice Korea Economic Daily. Uvedla, že interní jednání mezi oběma firmami jsou dokončena a čeká se na souhlas ředitele.

Hyundai nejprve vydal prohlášení, že je jednou z automobilek, se kterou byl Apple v kontaktu. O zhruba 30 minut později prohlášení revidovala – jakékoli reference na ostatní výrobce automobilů byly odstraněny. Za několik hodin společnost prohlášení dále revidovala, přičemž byl vynechán i název společnosti Apple. „Obdrželi jsme žádosti od několika firem ohledně potenciální spolupráce na vývoji autonomních elektrovozidel“, uvedla společnost v naposledy revidované verzi.

Akcie automobilky Hyundai reagovaly po odvysílání v korejské televizi na zprávu nárůstem o 19 %, tržní kapitalizace se skokově zvýšila o 8 mld. USD.

Přímým jmenováním Applu riskuje Hyundai hněv amerického giganta, který je známý tím, že informace o nových produktech či partnerství udržuje v tajnosti. Lidé seznámení s okolnostmi pro Bloomberg News uvedli, že Applu bude vývoj autonomního elektromobilu, který je stále v rané fázi, trvat více než 5 let. To naznačuje, že společnost Apple nemusí s výběrem potenciálního partnera spěchat.

Automobily se značkou nakousnutého jablka by mohly konkurovat těm od Tesly, startupu Lucid Motors či jiným zavedeným výrobcům, např. Daimleru či Volkswagenu. Založení automobilky může trvat mnoho let a stát miliardy dolarů, což je důvod, proč Apple oslovuje potenciální partnery.

 

Zdroj: Bloomberg


Michal Fric
Fio banka, a.s.
Prohlášení

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde