Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Karo představilo výsledky za první polovinu roku a produkci za 3Q, plánuje další úpis

Karo představilo výsledky za první polovinu roku a produkci za 3Q, plánuje další úpis

6.10.2020 17:43, BAAKARIN

Zpracovatel kůží Karo Invest dnes na START day představil výsledky za první polovinu roku, produkci za 3Q. Společnost potvrdila plánované druhé kolo úpisu akcií.

Výsledky za první polovinu roku 2020 a výhled na 3Q

V 1H společnost zpracovala 277 tis. metrů čtverečních kůže, meziročně o 2 % méně. Tržby vzrostly o 11 % na 80,119 mil. Kč a EBITDA se propadla do ztráty 712 tis. (1H 2019: +9,461 mil. Kč).

Propad EBITDA měl tři důvody – společnost byla v květnu pod bodem zvratu, dočasně zdražily dodávky materiálu a kvůli zpoždění instalace linky měla převis pracovníků. Část dodavatelů z Itálie totiž od února asi do konce května nebyla schopná do ČR přijet a zpozdily se stavební práce. Od 2. poloviny června se Karo opět vrátilo do provozního plusu.

Ve 3Q společnost zpracovala asi 149 tis. metrů čtverečních kůže, meziročně o 29 % více kůže než před rokem.

Vývoj výroby v roce 2020

V únoru a březnu společnost jela na plný produkční výkon, protože těžila z problémů italských konkurentů od konce února. Poté na společnost dolehnul pokles poptávky kvůli zavření nebo výraznému omezení maloobchodního prodeje nábytku, společnost tak společnost pracovala na dlouhodobých zakázkách.

„Prokázali jsme, že český výrobce může být minimálně stejně dobrá, ne-li lepší volba,“ komentuje finanční ředitel Jakub Hemerka, jak Karo těžilo z výpadku výroby italských konkurentů. Podle něj by Karo také mělo jako jediný zpracovatel kůže na sever od Alp těžit z většího důrazu zákazníků na geografickou diverzifikaci zpracovatelů kůže.

Od druhé poloviny června výkony opět rostly. Ve 3Q prodeje překonaly rok 2019, výrobu limitovalo zpoždění instalace výrobní linky kvůli koronaviru. Ve 4Q objednávky převyšují výrobní kapacity.

„Potřebujeme ve 4Q zvládnout plné zapojení nových výrobních kapacit,“ říká Hemerka.

Společnost plánuje mírně zdražit své výrobky a chce vidět reakci zákazníků, řekl s nadšením Hemerka.

Karo nyní připravuje projekt barvírny, díky čemuž bude výroba flexibilní a Karo získá vyšší marži, jelikož bude zpracovávat surovější kůži.

Karo chystá druhé kolo úpisu akcií

Společnost plánuje úpis dalších akcií v říjnu až prosinci. O tomto plánu jsme informovali zde. Emisi dluhopisů společnost odkládá, společnost je i v současné době schopná financovat růst bez ní.

„Zvu investory k účasti na tomto kole. A věřím, že ukážeme, že v oboru, který byl historicky tradičně italský, může být česká firma díky inovacím, flexibilitě a schopnosti vnášet nové prvky do tradičního oboru více než úspěšnou,“ řekl Hemerka.

Akcie Karo Invest jsou pod tickerem BAAKARIN obchodované na trhu START pražské burzy a na RM-SYSTÉMu.

Zdroj: Prezentace společnosti na START day


Jan Tománek, Fio banka, a.s.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde