Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Trian Fund údajně koupil podíl ve společnostech Invesco a Janus Henderson s cílem je spojit

Trian Fund údajně koupil podíl ve společnostech Invesco a Janus Henderson s cílem je spojit

2.10.2020 18:57

Investiční společnost Trian Fund Management LP investuje v konkurenčních firmách Invesco a Janus Henderson. Peníze na koupi podílů bere z vlastního fondu založeného za účelem konsolidace sektoru investičních firem. Plánuje tvořit konkurenci k velkým investičním firmám jako BlackRock a Vanguard Group Inc.

Trian investuje do společností Invesco a Janus Henderson

Aktivistický akcionář Trian Fund Management podle zdrojů deníku The Wall Street Journal údajně získal ve společnostech Invesco a Janus Henderson po 9,9 %. Plánuje tak agitovat za uzavírání dohod s účelem budování konkurence největším světovým investičním firmám.

Peníze na koupi podílů bere firma Trian částečně z vlastního fondu, který vybudovala se záměrem konsolidovat sektor investičních společností. Na tento sektor v poslední době udeřily rapidně klesající poplatky a snižující se marže ze zisku.

Trian podle deníku věří, že Invesco má potenciál růst prostřednictvím nákupů rivalů jako je Janus Henderson, a chce pracovat s managementem a radou ředitelů na tvorbě velkého správce aktiv, který by byl lépe schopen čelit výzvám v odvětví a konkurenci větších rivalů jako je třeba BlackRock.

Vedení Trian jedná s firmou Invesco

Trian již podle zdrojů jedná se společností Invesco o jmenování svých zástupců do rady ředitelů.

„Invesco v naší firmě vítá investory vysoké kvality. Neustále vyhodnocujeme příležitosti k posílení naší schopnosti setkat se s poptávkou klientů a vylepšit naši dlouhodobou akcionářskou hodnotu. Ceníme si vstupu akcionářů a pravidelně se pouštíme s našimi hlavními akcionáři do konstruktivního dialogu,“ uvádí mluvčí společnosti Invesco.

Informace k uvedeným firmám

Invesco má tržní kapitalizaci zhruba 5,2 mld. USD. Patří mezi největší hráče na trhu veřejně obchodovatelných fondů, avšak nabídka produktů společnosti stále nedosahuje na firmy jako BlackRock a Vanguard Group Inc.

Janus Henderson má tržní kapitalizaci 4 mld. USD a oproti firmě Invesco má na trhu s veřejně obchodovatelnými fondy menší význam

Společnost Trian je známá tím, že ve společnostech, do kterých investuje, prosazuje změny jako zrušení či prodej nevýkonných divizí či kroky ke zlepšení efektivity a zacházení s kapitálem.  

Akcie společnosti Invesco rostou o 6, 49 % na 11,98 USD. Akcie Janus Henderson nabývají o 16,06 % na 25,07 USD.

Zdroj: The WSJ


Matěj Švanda
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde