Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Zahřívaný tabák se díky rozhodnutí FDA může prezentovat jako méně škodlivý

Zahřívaný tabák se díky rozhodnutí FDA může prezentovat jako méně škodlivý

10.7.2020 10:23, BAATABAK, PM

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) povolil prodej zařízení IQOS pod označením tabákový výrobek. Firma tak může zařízení fungující na bázi zahřívaného tabáku prezentovat jako zdravější než klasické cigarety. Kritici ale namítají, že nižší rizikovost výrobku nebyla prokázána.

Požehnání od FDA

Výrobek IQOS společnosti Philip Morris International (PMI) získal od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) označení „upravený rizikový tabákový výrobek“. Takové označení říká, že podle FDA představuje zařízení IQOS menší zdravotní rizika než klasické tabákové cigarety. Úřad za dobu své existence udělil zatím pouze dvakrát toto označení.

Navíc bylo zařízení IQOS zařazeno do kategorie takzvané modifikace expozice. Míra škodlivých látek, kterým je lidský organismus vystaven, je podle tohoto hodnocení u tohoto zařízení menší. To znamená, že Philip Morris může výrobek propagovat jako zdravější.

Generální ředitel Philip Morris řekl, že rozhodnutí státní agentury považuje za milník v historii veřejného zdraví. „Desítky milionů Američanů a Američanek, kteří dnes kouří, jednou přestanou. Mnoho z nich však kouřit bude i nadále. Dnešní rozhodnutí FDA umožňuje informovat tyto dospělé, že přechod na IQOS je lepší volbou než pokračovat v kouření,“ uvedl Calantzopoulos.

Z vyjádření samotného Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv vyplývá, že rozhodnutí stojí na vědeckých důkazech, které si firma PMI nechala vypracovat.

Zdroj: Bloomberg


Tomáš Novák
Fio banka, a.s.
Prohlášení

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5341925,89581
USD22,5307823,78122
GBP28,6820930,27391
CHF25,4458926,85811
PLN5,674345,98926

Kompletní informace zde