Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Američtí regulátoři uvolnili „Volckerovo pravidlo“: Komerční banky budou moci snadněji investovat

Američtí regulátoři uvolnili „Volckerovo pravidlo“: Komerční banky budou moci snadněji investovat

26.6.2020 10:49

Američtí regulátoři včera uvolnili tzv. Volckerovo pravidlo, které by americkým komerčním bankám uvolnilo desítky miliard dolarů a umožnilo jim více investovat do fondů rizikového kapitálu.

Americké regulatorní orgány zahrnující Radu guvernérů Fedu, Komisi pro obchodování futures (CFTC), federální agentura zajišťující pojištění bankovních vkladů (FDIC) a Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC) a Úřad dohledu nad měnou (OCC) včera oznámily uvolnění finanční regulací pro komerční banky.

Komerční banky budou muset držet menší objem prostředků jako kolaterál na pokrytí potenciálních ztrát ze swapů. Zároveň dojde k odstranění limitů na investice bank do fondů rizikového kapitálu (venture capital fondů) a rvěrových fondů.

Podle deníku The Wall Street Journal se uvolnění těchto finančních regulací, se kterými přišla Obamova administrativa v reakci na poslední krizi, jedná o jedno z největších vítězství pro administrativu současného prezidenta Trumpa.

Proti změně se stavěli členové regulatorních orgánů jmenovaných ještě Demokraty. Podle nich hrozí, že změna umožní bankám pustit se do rizikových operací.

Zástupci bank argumentovali, že v jiných jurisdikcích (např. v EEU, Brazílii a Japonsku) regulátoři nevyžadují kolaterál u swapů mezi spřízněnými společnostmi v rámci skupiny.

Ke změně Volckerova pravidla by mělo dojít od 1. října.

Zdroj: Federal Reserve, The Wall Street Journal


Jan Tománek
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5813825,94562
USD23,0338224,31218
GBP28,6889030,28110
CHF25,3563826,76363
PLN5,701056,01745

Kompletní informace zde