Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Twitter si posvítil na dezinformační účty

Twitter si posvítil na dezinformační účty

12.6.2020 16:29, TWTR*

Americký poskytovatel sociální sítě a mikro blogu Twitter v pátek uvedl, že smazal desítky tisíc účtů, u nichž měl vážné podezření na šíření dezinformací s napojením na politiku.

Twitter ve čtvrtek zveřejnil informaci o smazání více než 170 tisíc twitterových účtů, které měly vazby na čínskou vládu. Experti uvedli, že na účtech byla zveřejňována zkreslená tvrzení týkající se protestů v Hong Kongu, Covid-19 a dalších témat.

Twitter uvedl, že účty „šířily geopolitické informace, které zkresleně v pozitivním světle vykreslovaly Komunistickou stranu Číny“ a byly tak smazány za porušování pravidel platformy.

Tento krok je zatím posledním pokusem firmy překazit vládám používat sociální média ke zkreslování informací, které jsou pro ně prospěšné.

Twitter je v Číně oficiálně blokován, ačkoliv někteří lidé k němu mají přístup za použití VPN (virtuální privátní síť). „Mezi cíle čínské kampaně patřili Číňané žijící v zámoří, díky kterým se tamější režim snažil získat větší podporu,“ dle australského strategického politického institutu.

Twitter uvedl, že se mu podařilo identifikovat 23 750 účtů, které zařadil do kategorie vysoce zapojených. Ty byly použity k šíření informací nahrávajících Číně. Navíc bylo identifikováno dalších 150 tisíc účtů, které měly za cíl zesílit ten vyvolaný efekt zveřejňováním účelných informací. K tomu docházelo například prostřednictvím sdílení zkreslených informací, které byly napsány na těch „jádrových“ účtech.

Výše zmíněných 23 750 účtů zveřejnilo celkem 348 608 „tweetů“.

Čínské ministerstvo zahraničních věcí v pátek zpochybnilo důvod pro odebrání účtů.

„Pokud Twitter opravdu chce něco dělat, tak by měl odstraňovat ty koordinované a organizované účty, které očerňují Čínu,“ uvedl Hua Chunying, mluvčí tamějšího ministerstva zahraničních věcí.

Historicky se však nejedná o první případ tohoto typu. V srpnu roku 2019 Twitter smazal téměř 1 tisíc účtů, které podle dostupných informací pravděpodobně fungovaly ve spolupráci s Čínou. Účty měly za úkol úmyslně rozsévat politické nesváry v Hong Kongu.

Twitter zároveň uvedl, že identifikovat a smazal více než 1 tisíc účtů, které propagovaly vládnoucí stranu Ruska.

Také identifikovat síť téměř 7,5 tisíc účtů, jež zkresleně v pozitivním světle vykreslovaly tureckého prezidenta Recep Tayyip Erdoğana.

Akcie Twitter během dnešní seance na NYSE posilují o 0,64 %.

Zdroj: CNN


Tomáš Novák
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5711625,93484
USD23,0552324,33477
GBP28,7049530,29805
CHF25,3009126,70509
PLN5,682125,99748

Kompletní informace zde