Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Makroekonomický výhled

Makroekonomický výhled

1.6.2020 10:21

V novém týdnu přijde na řadu další rozvolňování zavedených opatření v některých ekonomikách. Zajímavostí bude sledovat data z amerického trhu práce, kde se očekává růst míry nezaměstnanosti za květen až na 19,6 %.

S počátkem nového týdne budou postupně uvolňovány restrikce zavedené proti šíření koronaviru v některých zemích.

Na druhou stranu bude zajímavé v pátek sledovat data z amerického trhu práce, která ukáží, jaké dopady pandemie na tamější ekonomiku měla. Míra nezaměstnanosti se očekává nejvyšší od Velké hospodářské krize.

Mezitím se ve čtvrtek uskuteční zasedání Evropské centrální banky, od něhož se očekává, že přinese další kroky ke stimulu ekonomiky.

V průběhu tohoto týdne budou pokračovat jednání mezi Evropskou unii a Velkou Británii, která se již nachází ve čtvrtém kole.

COVID-19

Od pondělí se v Británii mohou venku scházet malé skupinky lidí a profesionální sportovci se navrátí na své stadiony bez diváků. V pondělí se také otevřou dveře do škol, které svoji činnost zatím neobnovily.

Turecko od pondělí uvolňuje restrikce týkající se městského cestování a umožní kavárnám, parkům a sportovním zařízením otevřít.

V Nizozemsku se opět otevřou kavárny a restaurace s omezením maximálního počtu 30 lidí.

Bary a restaurace ve Francii se otevřou v úterý.

Portugalsko v sobotu otevře své pláže. Skupiny mezi sebou musí mít rozestup 1,5 metru.

Centrální banky

Evropská centrální banka zasedne ve čtvrtek. V otázce úrokových sazeb se žádné změny neočekávají, ale zajímavostí bude sledovat, zdali bude učiněno nějaké rozhodnutí ve spojitosti s programem nákupu aktiv o objemu 750 mld. euro. Mezi Německem a Francii se momentálně finalizuje záchranný fond EU o objemu 500 mld. euro.

ECB zároveň zveřejní svoji poslední ekonomickou projekci. Prezidenta Christine Lagarde již avizovala, že hospodářství eurozóny letos meziročně poklesne o 8 až 12 %.

Tiff Macklem ve středu zasedne do křesla guvernéra jako nový guvernér centrální banky Kanady. Očekává se, že banka ponechá klíčovou úrokovou sazbu na 0,25 %. Stejně tak se neočekávají žádné nové programy nákupu aktiv.

Centrální banka Austrálie bude mít zasedání v úterý, od něhož se žádné změny úrokových sazeb neočekávají.

Americký trh práce

Velká pozornost bude směřována na páteční data z amerického trhu práce. Očekává se, že přibude dalších 8 milionů nezaměstnaných k již 20,5 milionům z dubna.

V konsensu se očekává, že míra nezaměstnanosti z dubnových 14,7 % v květnu vzroste na 19,6 %.

Zdroj: The Financial Times


Tomáš Novák
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5813825,94562
USD23,0338224,31218
GBP28,6889030,28110
CHF25,3563826,76363
PLN5,701056,01745

Kompletní informace zde