Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Trump podepsal exekutivní příkaz směřující proti sociálním sítím

Trump podepsal exekutivní příkaz směřující proti sociálním sítím

29.5.2020 10:15, FB*, TWTR*

Exekutivní příkaz míří na právní ochranu mj. sociálních sítí při označování a odebírání údajně dezinformačních a hanlivých příspěvků na jejích platformách.

Americký prezident Donald Trump podepsal exekutivní příkaz, který napadá zákon z roku 1996, který právně chrání provozovatele internetových služeb jako například sociální sítě, které díky němu mohou bez hrozby soudního sporu označit či odebírat desinformační, urážející anebo jinak osoby poškozující zprávy uveřejněné na jejich platformě.

Exekutivní příkaz cílí na to, aby pokud provozovatel internetové služby učinil tento krok mimo institut dobré víry a šel za hranici objektivně prokazatelných odůvodnění, mohl být zbaven právní ochrany vyplývající z původního zákona a mohl být vůči němu případně veden soudní spor. Nicméně i tak je nejdříve zapotřebí prokázat, že například sociální síť při označení dezinformačního příspěvku či jeho smazání ztrácí právní imunitu kvůli porušení podmínek uvedených v exekutivním příkazu.

Donald Trump tento krok činí poté, co byl jeho příspěvek na sociální síti veřejně označen s odkazem na to, aby si lidé by mohli ověřit jeho pravdivost. Trump po podepsání příkazu dokonce vzkázal, že pokud se podaří jeho právníkům najít cestu, jak zákonně omezit anebo uzavřít společnost Twitter, učiní tak.

Twitter označil tento krok za čistě reakční a zpolitizovaný pokus o jednoznačné rozložení budoucnosti svobody projevu na internetu.

 

Zdroj: The Wall Street Journal, The New York Times


Miloslav Blín
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5341925,89581
USD22,6018123,85619
GBP28,6986330,29137
CHF25,3967526,80625
PLN5,679205,99440

Kompletní informace zde