Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Itálie by mohla rozvolnit některá opatření v řádu týdnů

Itálie by mohla rozvolnit některá opatření v řádu týdnů

9.4.2020 10:44

Obraz vývoje nákazy v Evropě je smíšený. Některé země již chystají plány na rozvolňování zavedených opatření, mezi něž patří například Česká republika či Rakousko, jiné je naopak prodlužují (např. Francie).

Pozitivní vývoj v Itálii

Itálie by mohla některá ze svých nepřísnějších opatření rozvolnit na konci měsíce dubna, uvedl tamější premiér a zároveň požádal zbytek Evropy o podporu při boji s COVID-19. 

Podle posledních čísel se zdá, že Itálie co do počtu obětí a nově nakažených má to nejhorší za sebou. Nicméně tohle samé zatím nelze říci o zbytku Evropy.

Italský ministr Giuseppe Conte ve středu uvedl, že nejpřísnější opatření, jež byla zavedena 9. března, by mohly být postupně uvolňována.

„Potřebujeme vybrat sektory, které mohou opět nastartovat svoji aktivitu. Pakliže nám to vědci s ohledem na současný stav schválí, mohli bychom některá opatření začít uvolňovat již na konci tohoto měsíce,“ uvedl pro BBC.

Nejasný obraz zbytku Evropy

Přestože v Itálii se situace alespoň s ohledem na poslední vývoj vykresluje v lepším světle, některé evropské země zatím k vrcholu zřejmě nedošly.

Například Španělsko, které má asi 148 220 nakažených osob, po třech dnech mezidenního poklesu v počtu nakažených včera opět zaznamenalo nárůst.

Počet obětí ve Španělsku rostl druhý den v řadě na současných 14 792. Čísla o počtu obětí lze ale chápat jako zpožděný ukazatel, a proto může být vhodnější sledovat spíše denní změny počtu nově nakažených. 

Francie prodlužuje současný stav

Francie ve středu oznámila, že současný stav bude prozatím zachován i po 15. dubnu. Emanuel Macron se chystá promluvit k národu příští pondělní večer a ještě předtím jej čeká „řeč“ k privátnímu a veřejnému sektoru.

Některé země již chystají rozvolňování

Země jako Rakousko, Česká republika, Dánsko a Norsko již oznámily plány na pomalé rozvolňování zavedených opatření ke konci tohoto měsíce.

Denní nárůst obětí ve VB dosáhl nového maxima

Velká Británie ve středu oznámila největší denní nárůst počtu obětí, který dosáhl 938 a jejich celkový počet tak čítá 7 097. Počet nakažených osob je ve výši 61 474.

Borris Johnson i nadále zůstává v nemocnici na JIP. Podle posledních informací je jeho stav stabilní a jeho tělo na léčbu dobře reaguje.

Zdroj: CNBC


Tomáš Novák
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde