Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Vláda schválila moratorium na splátky úvěrů a hypoték, nyní se čeká na parlament

Vláda schválila moratorium na splátky úvěrů a hypoték, nyní se čeká na parlament

2.4.2020 15:26, BAAKOMB, BAAERBAG, BAAGECBA

Vláda ČR dnes schválila návrh Ministerstva financí na vyhlášení moratoria na splácení úvěrů a hypoték, které umožní dlužníkům nejen mezi fyzickými osobami ale i firmami, aby své věřitele požádali o odložení splátek o 3 anebo 6 měsíců s odůvodněním kvůli negativnímu ekonomickému dopadu pandemie koronaviru.

Vláda dnes schválila návrh Ministerstva financí na vyhlášení moratoria na splácení úvěrů a hypoték, nyní čeká na schválení na půdě Poslanecké sněmovny. Jestliže zákon projde Parlamentem, tak bude umožněno dlužníkům nejen mezi fyzickými osobami ale i firmami, aby své věřitele požádali o odložení splátek o 3 anebo 6 měsíců s odůvodněním kvůli negativnímu ekonomickému dopadu pandemie koronaviru. Využití možnosti odkladu splátek nepovede k zápisu dlužníka do registrů a délka splácení úvěru se adekvátně prodlouží.

Moratorium se přitom vztahuje jak na běžné úvěry, tak i hypotéky, které byly sjednány před 26. březnem tohoto roku a v případě běžných úvěrůdošlo k jejich čerpání před tímto datem.  Dodatečnou podmínkou je, aby se dlužník v historii daného úvěru nenacházel v prodlení delším než 30 dní. Požádat o odklad splátek nebude však možné u kreditní karet a dalších revolvingových úvěrů, kontokorentních úvěrů, operativního leasingu anebo u úvěrů v souvislosti s obchody na kapitálovém trhu.

Opoziční strany a zástupci finančního sektoru doposud kritizovali předkládaný návrh na moratorium obzvláště kvůli tomu, že dlužník není povinen dokazovat, že má krize spojená s koronavirem negativní dopad na jeho ekonomickou situaci a hrozí tak, že by zákonný odklad splátek mohl být široce zneužíván.

 

Zdroj: Ministerstvo financí ČR


Miloslav Blín
Fio banka, a.s.
Prohlášení

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5341925,89581
USD22,5307823,78122
GBP28,6820930,27391
CHF25,4458926,85811
PLN5,674345,98926

Kompletní informace zde